Hirtelen építési terület lett az ellenzéki rendezvény helyszíne

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Kordonokat húztak a Madách térre, ahol az Együtt-PM tartja holnap eredményváró rendezvényét. Az Együtt közleménye szerint a kerületi önkormányzat azután adott ki építési engedélyt a területre, miután ők kijelölték és lefoglalták a helyszínt.


A Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség hetekkel korábban bejelentette a rendezvényt, a rendőrség pedig – miután meggyőződött arról, hogy a területet nem érinti a közelben zajló felújítás – tudomásul vette a bejelentést. Péntek este ennek ellenére az építési vállalkozó megjelent a helyszínen, és körbekerítette azt a részt, ahol a tervek szerint az Együtt-PM vasárnap felállította volna sátrát és a színpadot. Az Együtt-PM álláspontja szerint a rendőrség nem hibázott, hanem a „fideszes vezetésű önkormányzat az építési céget felhasználva igyekszik korlátozni az ellenzék gyülekezési és szólásszabadságát”. Amennyiben szombat délután négy óráig nem távolítják el a kordonokat, a választási szövetség feljelentést tesz az önkormányzat ellen hivatali visszaélés gyanújával. Az Együtt-PM március 17-én adta be kérelmét a területre, az építési engedélyt április másodikán adta ki a VII. kerületi önkormányzat. A képen látható, hogy a megállni tilos tábla szombat éjjeltől hétfő hajnalig érvényes. Az Együtt-PM aktivistái szombat reggel akcióztak: a Nyugati téri felüljáróra lógattak ki a kormányt bíráló molinókat.Az önkormányzat reagál

A VII. kerületi önkormányzat az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Madách Imre útra vonatkozóan semmilyen építési engedélyt nem adott ki, ilyen megkeresés nem volt. „A közterületek ideiglenes lezárására kizárólag a környéken folyó munkavégzéssel összefüggésben került sor.” Az önkormányzat válasza szerint 2014. március 25-én megkezdődött a Madách tér felújítása. A munkavégzés jelenlegi fázisában a tér meglévő burkolatának teljes elbontása miatt a munkagépek, szállítójárművek elhelyezése érdekében kérte a kivitelező a Madách Imre út részleges közterület használati engedélyének kiadását. Az önkormányzat közölte azt is: nem volt tudomása arról, hogy az egyik párt a VII. kerületi Madách Imre úton tartaná eredményváró rendezvényét, hiszen a BRFK felé van ilyen esetben bejelentési kötelezettsége a rendezvényt tartó szervezetnek. Hozzátették, hogy amennyiben megkereste volna a párt az önkormányzatot, lehetőség lett volna egyeztetni az ügyben.