Hirtelen áremelés miatt fájhat Tarlós feje

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Információink szerint 55 százalékkal emelte a biztonsági őrök óradíját a BKK-nak dolgozó vállalkozó, így spórolás miatt szüntette meg az Árpád hídi mozgólépcső őrzését a közlekedési cég. A BKK idén 1 milliárddal fizethet többet, mint tavaly. A főpolgármester vizsgálatot ígért.


Hirtelen nagymértékben emelte vállalkozói díját az a cég, amely a fővárosi tömegközlekedésnek szolgáltatja a biztonsági őröket, ezért kellett elbocsátani a mozgólépcsőt őrző biztonsági őröket az 1-es villamos Árpád hídi megállójában - értesült a VS.


A mozgólépcső felügyelete az Árpád hídnál a BKK-hoz tartozik. A BKK 2013-ban egy külsős cégre, a PFM Kontroll Kft.-re bízta a jegyellenőrzést, a személy- és vagyonvédelmi feladatokat a járműveken és megállóhelyeken.

A PFM egyedüliként pályázva nyert a BKK közbeszerzésén, és 2014/15-re 3,2 milliárd forintért vállalta a megbízást. A szerződés szerint 230 fővel köteles ellátni a feladatokat, havonta összesen 140 ezer órát, óránként 970 forintos díjjal. Az óraszámtól 30 százalékkal lehetett eltérni, de csak felfele, állt a szerződésben, amelyet két évre kötöttek, és amely opcionálisan egy évvel meghosszabbítható volt 2015. december 31. után.

A VS.hu úgy tudja, ez meg is történt. Méghozzá úgy, hogy a 970 forintos óradíjat 1500 forintra emelték. BKK-hoz közelálló forrásunk tudomása szerint a biztonsági őrök a 970 forintos kiszámlázott óradíjból 600 forintot kaptak.

Ez a díjnövekedés ennél a mozgólépcsőnél, napi 20 órás munkaidővel számolva, egy év alatt körülbelül 11 millió forintos terhet jelent. Mivel a mozgólépcső őrzése nem volt létfontosságú, a BKK ezért válhatott meg ettől a feladattól.

Ami a drágulás éves következményeit illeti: 1500 forintos óradíjjal, változatlanul 140 ezer órás havi teljesítménnyel számolva a BKK havonta 210 millió forintot fizethet a PFM Kontrollnak. Vagyis 2014-ben és 2015-ben 1,6-1,6 milliárd forintot, míg ebben az évben 2,5 milliárd forintot.

Ez az összeg érzékelhető tétel. Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján a főváros költségvetés sarokszámai között kiemelte a BKK 1 milliárd forintos megtakarítását. Ezt közútkezelési, teherforgalmi, parkolási és projektmenedzsmenti feladatokon képes megspórolni.

A főpolgármester megkeresésünkre azt mondta, utánanéz az ügynek, és amennyiben igaz, hogy a BKK jelentősen drágábban veszi igénybe a szolgáltatást, vizsgálatot indít.A BKK-t hiába kerestük kérdéseinkkel. Csupán azt tudtuk meg, hogy az Árpád hídi mozgólépcső felügyelete megoldódott. „2016. január 6-án, szerdán az 1-es villamosvonal mentén található mozgólépcsők őrzések ügyében a BKK és a BKV megegyezett. Ennek értelmében a távfelügyeleti rendszer kialakításáig a BKK vállalja a szóban forgó mozgólépcsők őrzését.”


Nem reagált a BKK arra sem, valóban készül-e a biztonsági őrök további leépítésére a metróban, ahogy azt az Index írta.A PFM Kontroll nem egymaga adja az őröket, úgy tudjuk, szinte metróállomásonként más alvállalkozóval végezteti a munkát. A 2013-as vállalkozói keretszerződés szerint 9 alvállalkozót vont be a feladat ellátásába. A PFM Kontroll Kft.-t megkerestük, de nem reagáltak. A BKV sem adott érdemi információkat.

A PFM 2011-ben vált ki a Dis Sec Discret Security Kft.-ből. A Dis Sec is maradt a fővárosi közösségi közlekedés biztosításában, ők a BKV-tól kaptak megbízást. A BKK megbízása kedvező hatással volt a PFM megerősödésére is: 2011-es induló 400 milliós árbevételük 2014-re 2,6 milliárdra nőtt.