Hirdetésben keresnek kancellárt Ausztriában

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A karriere.at nevű osztrák állásportálon Werner Faymann kancellár lemondása után felbukkant egy álláshirdetés, amelyben a lehető legkorábbi kezdéssel, teljes munkaidős foglalkoztatásban, havi 21 715 eurós bruttó fizetéssel szövetségi kancellárt keresnek.


Természetesen nem hivatalosan meghirdetett pályázati kiírásról van szó, amelyben a fiktív közvetítő cég "ügyfeléről" például csupán annyit árul el, hogy az egy "közepes méretű európai ország".

"Szövetségi kancellárként a sikeres pályázó átveszi a szövetségi kabinet vezetését és felelősséget vállal a végeredményért. Izgalmas és változatos tevékenységi kör várja" - olvasható a szatirikus hirdetésben.

A kiírás szerint a politikai tapasztalat előnyt jelent, de nem feltétele a sikeres pályázatnak. Az viszont igen, hogy a jelölt a legjobb oldalát mutassa a sajtó és a televízió előtt, hogy a büféasztaloknál csillogtassa kiváló kapcsolatépítési képességeit, hogy késznek mutatkozzon a túlórákra, és ne riadjon vissza az interjúkon felbukkanó, kemény kérdésektől.

A karriere.at-n megjelent hirdetés felvillantja a kancellári munkával járó előnyöket is. A sikeres pályázó irodához jut a bécsi belvárosban, olyan izgalmas "vállalati rendezvényeken" vehet részt, mint például egy-egy "májusfa-állítás, borfesztivál vagy útkereszteződés-átadó", valamint "étkezési jegyekhez juthat a szövetségi kancellária menzáján".

Faymann hétfőn jelentette be, hogy lemond a kancellári és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) pártelnöki tisztségéről. Ideiglenesen Reinhold Mitterlehner alkancellár váltotta a kormányfői székben, míg az SPÖ pártelnöki tisztét Michael Häupl, a bécsi polgármester vette át.