Csellel szerzett DNS alapján azonosították a körúti robbantót

Fotó: MTI / Varga György

-

A Teréz körúti robbantót fogták el a TEK emberei, a nyomára pedig egy „csellel szerzett” DNS-minta vezetett – értesült az Origo.


Valóban a Teréz körúti robbantással gyanúsítható, csaknem egy hónapja nagy erőkkel keresett férfit fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei egy Zala megyei kistelepülésen, abban a házban, ahol él – tudta meg az Origo megbízható forrásból származó, ellenőrzött információkból.

Otthonában jelenleg is házkutatást tartanak, a robbantással gyanúsítható férfi nem működik együtt a hatóságokkal, nem mond semmit – értesült az Origo. Úgy tudjuk, a férfi elvált szülők gyereke: édesanyja Budapesten él, édesapja pedig 2011-ben, hét hónapon át egy szintén Zala megyei település független polgármestere volt.A Terrorelhárítási Központ (TEK) civil nyomozói egy autót vizsgálnak át a keszthelyi Borbás Vince sétányon


Az Origo megbízható forrásból származó értesülései szerint a férfit egy „csellel” sikerült azonosítani, majd elfogni: az édesanyjától egy szondáztatás során szerzett DNS-mintát vetették össze a robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-nyommal, ami egyezett.

Az Origo forrásai megerősítették, hogy a bombához használt alkatrészeket, részegységeket valóban külföldről szerezte be a férfi, aki egyébként vélhetően jogi értelemben beszámítható, ám egyértelműen megszállott, „őrült”.

A férfit egyébként nem lakossági bejelentés alapján fogták el, hanem a rendőrség a gyanúsított által elkövetett hibák láncolatából kiindulva jutott a nyomára: a nyomozást ők végezték, az elfogást pedig már a TEK.