Molnár Gyula lett az MSZP elnöke, Hiller István vezeti a választmányt

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Tóbiás József és Botka László vereséget szenvedett a szocialisták kongresszusán.


Az MSZP kongresszusa Molnár Gyulát választotta a párt elnökének. A szavazatszámláló bizottságnak szerint a körös szavazáson 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 volt érvényes: Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at. Az első forduló sikertelen volt, a 337 szavazatból Molnár 121, Tóbiás 99, Harangozó Tamás 67, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott.

Az új elnök minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni. Molnár azt mondta, hogy erős, szolidáris, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva. Molnár a jelenleginél nyitottabbá szeretné tenni az MSZP-t, ugyanis úgy gondolja, hogy a "demokratikus oldal" egyetlen kihívóval győzheti le a "Fidesz-rezsimet".


Tóbiás József leköszönő elnök és Botka László leköszönő választmányi elnök


A kongresszus a korábbi pártelnököt, Hiller Istvánt korábbi pártelnököt választotta választmányi elnöknek. Hiller 201 szavazatot kapott, míg az eddigi választmányi elnök, Botka László szegedi polgármester 134-et.

Gőgös Zoltán megőrizte elnökhelyettesi pozícióját Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettessel szemben. A három alelnök egyike a posztot eddig is betöltő Ujhelyi István, illetve Nemény András és Gúr Nándor. Lukács Zoltánnak nem sikerült megőriznie alelnöki posztját.