Hiller fideszes szólamai megkavarták az MSZP-t

Fotó: MTI / Szigetv·ry Zsolt

-

Hiller István egymás után adja a párt hivatalos álláspontjával szembemenő nyilatkozatait, párttársai találgatják, mire készül, és főleg, kinek beszél. Ő azt mondja, választmányi elnök akar lenni, de azt sejtik, az elnökségre pályázik. Az állóvizet mindenesetre jól megkavarta a szocialista pártban, és ezt nem is mindenki bánja.


„Pista mindenkinek azt mondja, hogy választmányi elnök akar lenni, de választmányi elnöknek nem kell bejelentkezni, ilyeneket meg pláne nem kell hozzá mondani” - kommentálta egy név nélkül nyilatkozó szocialista politikus Hiller István nyilatkozatait.


Forrásunk úgy véli, Hiller az MSZP elnöke akar lenni, de taktikusan megvárja, hogy erre a tisztújítás előtti hajrában felkérjék, így talán még feltételeket is szabhat.


Hiller István

Mit mondott Hiller?

„Én nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van. Csak már mondjon valaki ennél jobbat!” (InfoRádió)

Az Index szerint a politikus a frakcióülésen az európai kvótarendszer ellen érvelt.

A Heti Válasznak adott interjúból pedig kiderült, „szellemi hátországot szervez” a párton belül.

Miért meglepő?

A kerítést támogató nyilatkozat szembemegy az MSZP eddig hangoztatott álláspontjával. Bár menekültügyben kívülről nem tűntek markánsnak, de meg tudták magyarázni. A kerítést viszont nem tartották hatékony megoldásnak, a párt elnöke, Tóbiás József is többször kiállt ellene.

Ő előrehozott taktikázásnak tartja a mostani bejelentkezést, de örülne, ha Hiller 2004-2006 után újból elnök lenne.

„Nem baj, ha van egyfajta intellektusa a pártelnöknek, és még magyarul is tud. A mostani szellemi nihil, gondolkodásmentesség egyre elviselhetetlenebb.”

Egy másik képviselő sem zárja ki, hogy valóban a pártelnökség lehet Hiller célja. Szerinte sem lenne rossz elnök, bár úgy véli, „csak a saját tábort tudja hozni”, holott ennél többre lenne szükség.

Beszéltünk viszont olyan, a pártvezetéshez tartozó politikussal is, aki nem volt ilyen jó véleménnyel a helyzetről. „Júniusig nem aktuális, hogy mi akar lenni Hiller. Mindenkinek a saját terültén kellene dolgoznia, úgy legyen főnök, ne úgy, hogy magát mutogatja” - mondta.

Hiller István a Heti Válasznak adott interjúban arról beszélt, „ha jön felkérés, nem fogok elugrani előle”, azonban nem került szóba, pontosan milyen posztra gondolt. Azt viszont elárulta, a baloldal intellektuális hátterének újraszervezésén dolgozik egy ideje.

„A semmiből nem születik semmi” - idézte Hiller Lucretiust, majd azzal folytatta: „Meg kell mozdulni végre. Nem garantálom, hogy pár hónap alatt hozunk eredményeket, de 2018-ra igen.”

A politikus tavaly, az akkori tisztújításnál nem indult az elnöki posztért, viszont készített egy programot, amelynek a lényege, hogy az alapjairól kell újjáépíteni a pártot.


Múlt, jelen, jövő?


Felbolydult az MSZP

„Teljes képzavar, derült égből villámcsapásként ért, hogy a kerítés mellett érvelt” - mondta egy befolyásos szocialista képviselő Hiller nyilatkozatáról. „Éppen ő volt az, aki a frakcióülésen hosszan beszélt a berlini falról, és hogy miért fontos, hogy az leomlott.”

A képviselő lapunknak megerősítette az Index információját is, hogy Hiller a frakcióülésen a menekültkvóta ellen beszélt. „Mi lesz, ha megkérdezik tőle, aláírja-e a Fidesz kvótaellenes íveit? Tök ciki!” Ráadásul ez szerinte elbizonytalaníthatja az MSZP szavazóit, és lehet, hogy maguk is aláírják az íveket.

„Ha azt akarja, hogy fölfigyeljenek rá, pártelnök akar lenni, akkor miért azzal kezdi, hogy átveszi a jobboldal szimbólumát?


Mit akar csinálni, egy új Fideszt?

A képviselő lapunknak azt mondta, a szocialista tábor liberális illetve „zöld-balos” részének sem tetszett Hiller nyilatkozata. Úgy véli, Hiller eltaktikázta magát, de azt elismeri, hogy az MSZP-sek között is vannak menekültellenesek, így nem kizárt, hogy őket akarta megszólítani Hiller.

Ezt a véleményt erősíti egy másik szocialista is - aki szintén névtelenséget kért. „Lehet, hogy meggyőzte valaki, hogy a pártban többségben van ez a gondolat, ezzel lehet az átlag párttagok között sok támogatót szerezni.”Bár a kerítésellenesség - különösen az MSZP-nek Horn Gyula kerítésvágása miatt - szimbolikus kérdés, abból akkor sem lehet engedni, ha a szimpatizánsok egy része mást gondol - tette hozzá forrásunk.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese megkeresésünkre azt mondta, „ha Hiller Magyarország határait akarja lezárni, akkor soha nem értek vele egyet.” A párt álláspontja menekültügyben nem változott - tette hozzá. Gőgös mondatai azért is érdekesek, mert ő is nyilatkozott több helyen, és szintén a határok lezárásáról beszélt, némileg félreérthetően. „Nem a magyar határéról, hanem a görög-törökéről” - hangsúlyozta mostani megkeresésünkre Gőgös.

Egy szocialista forrásunk úgy vélte, Hiller nyilatkozata azért nem szerencsés, mert a zavaros kommunikációt erősíti. Emlékeztet: nevezték már szocialisták álproblémának a menekültügyet, majd kiderült, hogy nem az, a kerítésre eddig azt mondták, nem jó, most meg azt, hogy jó.

„A múltbeli kritikákat is nevetségessé lehet tenni. Ha bármit mondunk, visszavághatnak: meggondoltátok? Biztos ezt mondjátok? Á, inkább várjunk még fél évet.”


Van, akinek rendben van

Találtunk olyan politikust is, aki megengedőbb Hiller Istvánnal: „Az nem gáz, ha egy intelligens ember töpreng az eredménytelenségen, és kész a korábbi álláspontot felülvizsgálni. Csak az idegengyűlöletre építő, elzárkózó szélsőjobboldali pártok - ideértve a magyar kormányt is - tudnak következetesek maradni, minden humanista hozzáállású párt korrigálásra kényszerül, egész Európában.” - vélekedett.

Egy másik politikus szerint a számok azt mutatják: a választók a vacillálást nem bírják. „Legyen egy álláspontja, és kőkeményen tartson ki mellette”, különben büntetés van, megáll a növekedés.

Semmi rendkívülit nem mondott Hiller István - kommentálta párttársa szavait Gúr Nándor szocialista politikus, a párt korábbi alelnöke. Elmondása szerint Hiller a kongresszuson csupán annyit mondott, hogy a kvótarendszer önmagában nem megoldás. Gúr azt mondja, személyes véleménye egyezik Hillerével: a kerítést utálja, mert taszító, rossz emlékképeket ébreszt, a pénz lenyúlására is alkalmas, a problémát azonban nem oldja meg. Abban is egyetértenek, hogy „több Európa kell”, és közös fellépés.


Egy felelősségteljes politikus nyilatkozatait látom.

Gúr Nándor szerint nincs semmi összefüggés a novemberi kongresszus illetve a jövő tavasszal elinduló felmenő rendszerű tisztújítás és Hiller István mostani nyilatkozatai között. Ez csak „egy politikus személyes gondolkodása volt, melyet megosztott a társaival” - mondja.


Hiller István


Tóbiás keményen beszólt

Az MSZP elnöke - viszonylag szokatlan módon - sajtótájékoztatón reagált Hiller István kijelentésére. Tóbiás József azt mondta, az MSZP álláspontja nem változott a menekültkérdésben az elmúlt 8 hónapban.


Itt nem értékvitáról és nem is szakmai vitáról van szó, ez a szocialista párt jövőjéről szóló vita, amelyben mindenkinek el kell döntenie, színt kell vallania, hogy önálló, önazonos és független baloldali politikával a kormányváltásra készülő MSZP-t, vagy egy Fideszhez közeli MSZP-t szeretne látni.

A pártelnök arra kérte Hiller Istvánt, korrigálja nyilatkozatát, és tegye egyértelművé, hogy amíg ők vezetik a pártot, az nem fog a Fidesz holdudvarába tartozni, nem lesz része a nemzeti együttműködésnek.


Jobbról már nagyon dicsérik Hillert

Egy zártkörű fórumon Orbán Viktor miniszterelnök dicsérte meg Hiller Istvánt még tavasszal, csütörtökön pedig Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor a kormányzati sajtótájékoztatón arról kérdezték, mi szól hozzá, hogy Hiller István szocialista politikus támogatta a kerítést. Lázár erre válaszolva „bölcs, gondolkodó embernek” nevezte Hillert, szerinte jó programokat indított el miniszterként, jó történésznek tartja. Hozzátette, nem szeretne ártani a politikusnak azzal, hogy dicséri.

A Népszabadság is elővette Hillert: a héten azt írta, Hiller egykori bizalmasai kötelékben repülnek vissza a magyar államigazgatásba, a Miniszterelnökség fennhatósága alá.

Hiller Istvánt hiába kerestük a cikk elkészítésekor. Az ATV-ben péntek este azt mondta, a választmányi elnöki posztért indul a tisztújításon, arról pedig szó sincs, hogy a Fidesz felé vinné a pártot.