Hillary Clinton odacsapott Dél-Karolinában

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Óriási fölénnyel nyert, és most már megteheti, hogy a demokraták egyre biztosabb jelöltjeként ne csak Bernie Sandersnek, hanem Donald Trumpnak is üzenjen.


Hillary Clinton volt külügyminiszter óriási fölénnyel nyerte meg a szombati dél-karolinai demokrata előválasztást. A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága szerint a volt amerikai first lady a voksok 73,5 százalékát szerezte meg, míg vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor csak a választók 26 százalékának bizalmát tudta elnyerni. Ezzel beigazolódott az exit poll előrejelzése is, amely szintén egyértelműen a volt külügyminisztert mutatta győztesnek.

Győzelmi beszédében Clinton a többi között azt hangsúlyozta: a dél-karolinaiak azt üzenték Amerikának, hogy nincs az az akadály, melyet összefogással ne győzhetnének le.

A dél-karolinai diadal megerősítette Clinton vezető pozícióját a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben, s elemzők szerint immár egyre valószínűbb, hogy a nyári elnökjelölő konvención mellette döntenek majd a küldöttek.

A 2016-os elnökválasztási folyamatban eddig ez volt a volt first lady legnagyobb arányú győzelme, amellyel magabiztosan vághat neki a keddi előválasztás-sorozatnak, az úgynevezett szuperkeddnek, amikor tizenegy szövetségi államban rendeznek előválasztásokat.

Clinton győzelmi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Amerikát nem kell megint naggyá tenni, Amerika soha nem szűnt meg nagynak lenni. Ezzel – anélkül, hogy kiejtette volna a nevét – Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránsnak üzent, akinek kampányszlogenje szerint Amerikát ismét naggyá kell tenni. Clinton hozzátette: „a falak építése helyett az akadályokat kell lebontanunk”. Ezzel Trump ígéretére utalt, miszerint megválasztása esetén falat építtet a mexikói–amerikai határra az illegális bevándorlás visszaszorítására.

A volt külügyminiszter új beruházásokat, új munkahelyeket és az afroamerikai közösségeknek nagyobb érvényesülési lehetőséget ígért. Dél-Karolinában nagy lélekszámú fekete közösség él, s szakértők szerint Clinton nekik köszönheti mostani elsöprő győzelmét. Az exit poll szerint a dél-karolinai előválasztásokon részt vevők 62 százaléka afroamerikai volt, s 84 százalékuk Clintonra voksolt. Ezzel a volt külügyminiszter nagyobb arányban hódította meg az afroamerikai közösséget Dél-Karolinában, mint 2008-ban Barack Obama, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke.

Sanders már kora este elismerte vereségét, közleményében azonban úgy fogalmazott: a választási hadjárat még csak most kezdődik. „Mi döntő győzelmet arattunk New Hampshire-ben, Hillary Clinton döntő győzelmet aratott Dél-Karolinában. De még előttünk van a szuperkedd” – olvasható a vermonti szenátor közleményében.

Clinton ugyancsak említést tett kampányáról, és győzelmi beszédében azt is bejelentette hogy vasárnaptól országos szintűvé szélesíti.

Kedden tizenegy szövetségi államban rendeznek előválasztást, köztük hat déli államban, ahol Clinton jelentős előnyre számíthat Sandersszel szemben. Georgiában, Alabamában vagy például Tennessee államban ugyanis nagy lélekszámú afroamerikai közösségek élnek, s ők hagyományosan Clinton-szavazók.