Hillary Clinton megszerette a szénbányákat és a bányászokat

Fotó: Geisler-Fotopress / Dennis van Tine/Geisler-Fotopres

-

Visszahozná a politikába Bill Clintont, és a gazdaság fellendítését bízná rá. Bányavidéken kampányol a demokratás legesélyesebb jelöltje.


Bill Clintonra bízná a gazdaság fellendítését a felesége, a demokraták várható elnökjelöltje. Hillary Clinton szerint "az amerikai gazdaság újraélesztése" lenne a volt elnök feladata lenne. Hillary Clinton már másodszor említette, hogy férjének "elő kellene bújnia a visszavonultságából".

"Bill tudja, hogy mit kell csinálni, különösen az olyan vidékeken, ahol szénbányászatból élnek, vagy amelyek kimaradtak a fejlődésből az elmúlt években" – mondta Hillary Clinton, aki a múlt héten a szénbányák bezárásával küszködő Nyugat-Virginiában szenvedett vereséget vetélytársától, Bernie Sanders vermonti szenátortól.

Hillary Clinton most Kentuckyban kampányol, ahol kedden lesznek előválasztások. Louisville-ben méltatta Bill Clinton sikeres gazdaságpolitikáját. Hillary az mondta, hogy támogatja a munkásokat, köztük a szénbányászokat is. Kentuckyban – Nyugat-Virginiához hasonlóan – sok a bányász. Márciusban Hillary Clinton még azt mondta, hogy elnökként bezáratná a szénbányákat. Ám a múlt héten Nyugat-Virginiában tüntetők fogadták, azt skandálva, hogy "Hillary, menj haza!" Mire Kentuckyba ért, a várható demokrata elnökjelölt rájött, hogy kötelességének érzi a bányászok ügyének felkarolását.


Obama Trumpot támadta

"A tudatlanság nem erény, sem a politikában, sem az életben. Nem elegáns dolog, ha az ember nem tudja, miről beszél" – mondta Barack Obama. Az Egyesült Államok elnöke a Rutgers Egyetem végzőseinek tartott tanévzáró beszédet. Obama név szerint nem említette Donald Trumpot, de nyilvánvaló volt, hogy a republikánusok várható elnökjelöltjére gondol.

Azt mondta a diákoknak, szálljanak szembe azokkal, akik szerint Amerika régebben jobb és nagyszerűbb ország volt. "Az emberi természet már csak olyan, a változások és bizonytalanságok korában, hogy szívesen tekint a múltba, de tudjátok, mi a helyzet? Hogy az a múlt nem is volt olyan szép" – mondta Obama. Trump az "Amerikát ismét naggyá tesszük" szlogennel kampányol.


Obama szerint régen nem volt minden jobb


Az elnök kitért Trump két vesszőparipájára, a mexikói határon építendő falra, és a muszlimok beutazásának tilalmára. "Azt sugalmazni, hogy vége-hossza nincs falat emeljünk határainkon és a bevándorlókat kárhoztatni a kihívásainkért, nemcsak szembemegy történelmünkkel, hanem ellentmond annak a nyilvánvaló ténynek is, hogy növekedésünk, gyarapodásunk, újítókészségünk és dinamizmusunk mindig attól függött, sikerül-e ide vonzanunk az embereket a világ minden részéből" – mondta Obama. "Így lett Amerika az, ami. Miért kellene ezt most leállítanunk?"

Az elnök szerint a muszlimok elszigetelése nem egyszerűen az amerikai értékrend elárulása lenne, hanem elidegenítené azokat a közösségeket Amerikában és szerte a világban is, amelyek a legfontosabb partnerek a szélsőségesség elleni harcban.