Trump hengerelt, Clinton nyert, Bush kiszállt

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Donald Trump nagy előnnyel, a szavatok 32,5 százalékát besöpörve hozta a republikánus párt dél-karolinai előválasztását, amely után Jeb Bush bejelentette, hogy kiszáll a versenyből. Hillary Clinton szorosabban nyert Nevadában, Bernie Sanderst még nem lehet leírni a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben.


Donald Trumpot a jelek szerint nem lehet megállítani. A milliárdos üzletember a héten tovább fokozta az eddig is lendületes tempót, és vetélytársai mellett Ferenc pápának, George W. Bushnak és az Apple-nek is nekiment, vagdalkozó stílusa pedig az eredmények tükrében kifizetődő volt. Trump a szavazatok 32,5 százalékot begyűjtve nem csak hogy tíz százalékkal megelőzte a második helyezett Marco Rubio floridai szenátort (22,5 százalék), de 36 év után elsőként sikerült neki New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is megszerezni a jelöltséget. A harmadik helyre befutó texasi szenátorra, Ted Cruzra a szavazók 22,3 százaléka voksolt.

A mindössze 7,8 százalékig jutó Jeb Bush még a végleges eredményhirdetés előtt bejelentette, hogy befejezi kampányát, és kiszáll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. A volt floridai kormányzó családja körében, a dél-karolinai Columbiában, hívei előtt mondott beszédében jelentette be döntését.„Büszke vagyok a kampányunkra, amelyet országunk újraegyesítése érdekében folytattunk, s amelyben olyan konzervatív politikára tettünk javaslatot, amely még több amerikainak teremtette volna meg a lehetőséget a felemelkedésre és Isten adta lehetőségeinek kiteljesítésére” – mondta a szemmel láthatóan megrendült Jeb Bush. Elcsukló hangon tette hozzá: „Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina népe azonban kinyilvánította akaratát, és én ezt valóban tiszteletben tartom”. Megrendült volt és a könnyeit törölgette a pódiumra lépett felesége, a mexikói születésű Columba Bush is.

Amikor Jeb Bush 2014 decemberében jelezte az indulási szándékát, nyilvánvaló favoritnak tűnt, hiszen megvolt a pénze és megvoltak a kapcsolatai is ahhoz, hogy esélyesként legyen versenyben a republikánus elnökjelöltségért. 2015 első felében valóban vezette is a republikánus jelöltek listáját, érdekes módon azonban a választópolgárok elitellenes érzései ellene dolgoztak mire élesbe fordult a verseny.

Jeb Bush visszavonulása most a szintén floridai Marco Rubiónak kedvezhet, ugyanakkor a támogatottsága olyan elenyésző volt, hogy a hiánya nem fogja túlságosan felforgatni a versenyt.

A demokraták nevadai jelölőgyűlésén Hillary Clinton volt first lady és korábbi külügyminiszter győzött, a szavazatok 52,7 százalékát kapta, míg vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor 47,2 százalékot szerzett.A győzelem rendkívül fontos Clinton számára, még akkor is, ha a korábban várnál szorosabb eredmény született. Iowában, az első államban csak egy hajszállal nyert, lényegében döntetlen eredmény született, míg a sorozat második állomásán New Hamshire-ben Sanders nagy fölénnyel győzött. Ha Clinton nem nyert volna Nevadában, az alapjaiban kérdőjelezte volna meg az esélyeit.

Mivel a nevadai demokraták megosztják a júliusi konvencióra küldött delegáltakat – tehát a győztes nem visz mindent –, Sanders sem marad le végzetesen a versenyben. Az ugyanakkor látszik, hogy Clintonnak jobb esélyei vannak ott, ahol nagyobb az etnikai kisebbségek aránya: Las Vegasban például tíz százalékponttal nyert, míg az állam főleg fehérek lakta északi részén Sanders aratott hasonló arányú győzelmet.

Tavaly ősszel Clinton még kényelmes többséggel vezetett a felmérésekben Nevadában is, az előny azonban az utolsó napokra egészen kicsire fogyatkozott. Nehezítette Clinton dolgát, hogy az államban igen befolyásos vendéglátóipari szakszervezet nem foglalt állást mellette (igaz, ellene sem). A Clinton kampány egyre inkább aggódik amiatt is, hogy Sanders sikeresnek tűnik az adománygyűjtésben, vagyis több pénze lehet az előválasztás következő fordulóiban.

A nevadai republikánus jelölőgyűlések jövő kedden, a dél-karolinai demokrata előválasztás jövő szombaton lesz.