Hillary Clinton már lehet nagyvonalú

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

Ahogy várható volt, a volt külügyminiszter besöpörte a déli államokat a Szupperkedden, és egyre nyilvánvalóbb, hogy ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje.


Massachusetts, Virginia, Tennesse, Georgia, Alabama, Arkansas és Texas is Hillary Clintoné. Bár az előválasztások első állomásain Bernie Sanders a vártnál keményebb ellenfélnek bizonyult, a nagyipari szavazás beindulásával Clinton világosan átvette a vezetést. Percekkel az után, hogy Dél-Karolinát is besöpörte, Sanders gratulált is neki, de jelezte, a tetemes vereségek ellenére még nem ért véget a kampánya. Bernie Sanders négy államban nyert, Coloradóban, Minnesotában, Oklahomában és Vermontban, amelynek ő az egyik szenátora – itt egyenesen 86 százalékkal.

Clinton viszont a győzelmi mámortól sugárzó arccal már nem is fordított energiát arra, hogy az ellenfelét támadja. A Miamiban tartott beszédében azt mondta: „Falak építése helyett le kell bontanunk a határokat, a lehetőség létráit kell felépítenünk, és minden amerikainak meg kell adnunk az esélyt, hogy kihasználja a benne lévő potenciált, mert akkor, és csakis akkor használhatja ki Amerika is a potenciálját”. Ezzel egyértelműen a legvalószínűbb republikánus ellenfelének, Donald Trumpnak üzent.

A Szuperkedd hátteréről és jelentőségéről itt olvashat.