Hillary Clinton eltiporná az Iszlám Államot

Fotó: ANADOLU AGENCY / CEM OZDEL

-

Több légi támadást szeretne látni, és nagyobb intenzitással vetné be a különleges erőket is.


Keményebb fellépést sürgetett az Iszlám Állam ellen a demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton, aki a Council on Foreign Relations elnevezésű szervezetben tartott beszéde alapján elégedetlen azzal, amit Barack Obama eddig tett az ügyben. A volt külügyminiszter szerint a cél nem az, hogy megfékezzék a múlt héten éppen Párizsra lecsapó terrorszervezetet, hanem hogy legyőzzék és megsemmisítsék. Ezek szerint Clinton figyelmét nem kerülte el, hogy Obama elnök pár nappal a párizsi terrortámadás előtt arról beszélt, hogy sikerült feltartóztatni az Iszlám Államot.

Clinton több légi támadást szeretne látni, és nagyobb intenzitással vetné be a különleges erőket is, miközben kiképezné a helyieket, hogy készek legyenek visszaszerezni a területeiket az épp egy kalifátus létrehozásán fáradozó Iszlám Államtól. Abban viszont egyetértett Obamával, hogy nincs szükség arra, hogy ismét százezer amerikai katona harcoljon a Közel-Keleten.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 3400 katonája van Irakban, és Washington a különleges alakulatok további ötven emberét küldi az országba.

John Kerry külügyminiszter közben arról beszélt, hogy az Egyesült Államok sokkal gyorsabban képes semlegesíteni az Iszlám Államot, mint az al-Kaidát. „Le fogjuk győzni a Daest” – hangsúlyozta Kerry az Iszlám Állam arab elnevezését használva. „Az al-Kaida ellen 2001-ben kezdtük el harcunkat és jó néhány évig eltartott, amíg ki tudtuk iktatni Oszama bin Ladent és a csúcsvezetést, és mint hatékony erőt semlegesíteni tudtuk őket. Reméljük, a Daessal sokkal gyorsabban végzünk majd, és úgy gondoljuk, hogy ehhez megvan a képességünk” – mondta Kerry.