Hillary Clinton elismerte a vereséget – együttműködést ígért

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

A választás éjszakáján még nem, egy nappal később már a nyilvánosság elé állt a demokraták vesztes elnökjelöltje – akire egyébként több amerikai voksolt, mint Donald Trumpra.


Nem úgy alakult ez az éjszaka és ez a választás, ahogy reméltük – kezdte beszédét Hillary Clinton. Majd gratulált Donald Trumpnak a győzelemhez, és kijelentette: reméli, hogy az új elnök – miként azt Trump győzelmi beszédében ígérte – valóban minden amerikai sikeres elnöke lesz. Híveit pedig emlékeztette arra, hogy az Egyesült Államok demokratikus hagyományai értelmében elismerik és támogatják az új elnök munkáját, nyitottan és bizakodóan állnak tevékenységéhez.

Hillary Clinton köszönetet mondott kampánystábja valamennyi tagjának. Szerinte ugyan a vereség sokáig nagyon fájdalmas lesz a számukra, azonban a versengés nem egy emberről és nem egyetlen választásról szólt, hanem az országról, amely megosztottabb, mint azt gondolták.

Beszédében a demokrata politikus szólt a nőkhöz és a fiatalokhoz: utóbbiaknak azt üzente, hogy életük során sok sikerben és kudarcban lesz részük, de soha ne szűnjenek meg hinni abban, amit helyesnek gondolnak.

Az amerikai választási rendszer sajátossága, hogy míg Donald Trump magabiztosan szerezte meg az elnökséghez szükséges elektori szavazatok többségét, addig nominálisan kevesebb szavazatot kapott, mint vetélytársa. Clintonra 59,5 millióan, míg Trumpra 59,3 millióan voksoltak.