Hillary Clinton 296 e-mailjét hozták nyilvánosságra

Fotó: Getty Images / Win McNamee

-


Nyilvánosságra hozta az amerikai külügyminisztérium Hillary Clinton leveleit, amelyeket külügyminiszterként a bengázi képviselet elleni terrortámadás idején írt.

A líbiai városban működő képviseletet 2012. szeptember 11-én rohanták le iszlamista fegyveresek. Megtámadták a CIA közelben lévő irodáját is. A terrorakcióban meghalt négy amerikai állampolgár, köztük az Egyesült Államok tripoli nagykövete.

Az ellenzéki, republikánus politikusok kifogásolták, hogy Susan Rice akkori ENSZ-nagykövet először azt mondta: egy spontán tüntetés fajult el. Ezt egy Mohamed prófétát rossz színben feltüntető film váltotta ki. Az amerikai hírszerzés azonban néhány órával később tudta, hogy az incidens egy iszlamista milícia előre kitervelt akciója volt.

A 296 Clinton-levélből az derül ki, hogy a volt külügyminiszter tanácsadói és kollégái féltették Clintont a kommunikációban elkövethető hibáktól, és méltatták a bengázi támadást követő nyilatkozatait. A levelek nem tartalmaztak olyan információkat, amelyek veszélyeztetnék Clinton elnöki ambícióit.

A The New York Times március elején számolt be arról, hogy Clinton 2009-től 2013-ig tartó hivatala ideje alatt magán e-mail-címet használta hivatalos levelezésre a kormányzati fiók helyett. A közszolgálati alkalmazottak hivatalos levelezését rendes esetben nyilvántartják és archiválják.

Hillary Clinton ezt követően úgy döntött: a külügyminisztérium levelezésének egy részét a biztonsági felülvizsgálat után nyilvánosságra hozhatja. Ez történt meg pénteken.