Hihetetlen magyarázat az őrizetben meghalt fekete fiú ügyében

Fotó: MTI/MTVA / Noah Scialom

-

Az ügyész azt mondta, nem volt bekötve a rabszállítóban, és így tört el a gerince a 27 éves fiatalembernek. Három nappal ezelőtt zavargások törtek ki Baltimore-ban, miután eltemették a fekete fiút.


Baltimore államügyésze váratlanul tartott sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy emberölés alapos gyanújával vádat emel a rendőrök ellen Freddie Gray halála miatt, aki azután hunyt el, hogy a rendőri őrizetben megsérült a gerince. A rendőrök hanyagságból követték el az emberölést.

A halál bekövetkeztét az okozta, hogy a fiatalembert nem kötötték be a rabszállító autóban - írta at AP. A BBC ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a fiatalember a nyakán sérült meg, és kétszer is orvosi segítséget kért, de a rendőrök nem reagáltak rá.

A bejelentés azután történt, hogy a rendőrség tegnap befejezte a vizsgálatot, és az eredményeket elküldte az államügyésznek.

Az eset miatt hat rendőrt felfüggesztettek a szolgálatból. Közülük öten önként, videóra vett vallomást tettek szerdán a marylandi állami ügyészség és a szövetségi igazságügyi minisztérium párhuzamos vizsgálata alatt álló esetről.

Grayt azért akarták őrizetbe venni, mert egy társával együtt futni kezdett a rendőrök elől a város egyik kevéssé biztonságos negyedében. A férfit, akinek a zsebében rugós kést találtak, egy rabszállító furgonba tuszkolták, ahol a rendőrszakszervezet közleménye szerint „valami történhetett”.

Hétfőn legkevesebb hét rendőr sérült meg, amikor Baltimore-ban zavargások törtek ki, miután eltemették az afroamerikai fiatalembert. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több mint ezer rendőrt vetettek be a tüntetők ellen.

A hétfői rendbontások zömmel egy olyan negyedben történtek, amelyben a családok egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, és amelynek egyes részeit azóta nem állították helyre, hogy a Martin Luther King meggyilkolását követő, az Egyesült Államok egészére kiterjedő, 1968-as zavargásokban megrongálódtak.