Hihetetlen gyakorlattal Eb-győztes Szász Kitti

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

HÁTTÉR

Szász Kitti esélyeshez méltó magabiztossággal oktatta le a budapesti szabadstílusú futball (freestyle soccer) Eb-t. A szeptemberben nem hivatalos világbajnoki címét is megvédő magyar versenyző bemutatott egy olyan trükköt is, amit korábban még senki, de az egész gyakorlata olyan magas színvonalú volt, hogy a zsűri szerint a férfiak mezőnyében is megállta volna a helyét.


A freestyle versenyeken párharcokban folyik a küzdelem, a felek 30 másodpercenként kapják meg a labdát, hogy bemutassák gyakorlatukat, egy párharc három percig tart. Szász Kitti döntő gyakorlata nem kezdődött túl jól, elhibázott egy olyan elemet, ami edzéseken szinte mindig sikerül neki, de a végén előhúzott egy olyan trükköt, amivel meggyőzte a zsűrit.

“Háromszoros világbajnokként nagy volt rajtam a nyomás, főleg azért, mert hazai pályán kellett megnyernem az Eb-t, amit mindenki elvárt tőlem. Ettől egy kicsit ideges voltam, de a gyakorlatom utolsó 30 másodpercének köszönhetően sikerült megszereznem a győzelmet” - mondta a VS-nek Szász Kitti.

A magyar versenyző az olasz Laura Biondót és a szlovák Lucia Kevickát megelőzve végzett az élen, az Eb-győzelemmel gyakorlatilag a sportág egyeduralkodója lett. Arra a kérdésre, hogy mi motiválja még, azt válaszolta, bár szeretné még egyszer megvédni a címét a nem hivatalos világbajnokságon, a Red Bull Street Style-on, számára az eredményeknél fontosabb, hogy megmutassa tudását az egész világnak. “Egy-egy gyakorlat hosszú idő alatt áll össze, nem egyszer egy elem begyakorlása is hónapokat vesz igénybe. Számomra az a legfontosabb, amikor egy versenyen sikerül tökéletesen bemutatnom a gyakorlatomat, és azokat az elemeket, amiket én találok ki.”

Az Origo felvételén a szóban forgó elem 2:18-nál láthatóSzász szerint vannak versenyzők, akiknek az a fontos, hogy egy általuk kitalált elem az ő nevüket viselje, de ő “nem az a nagy névadó fajta, inkább az a fontos, hogy éles körülmények között is jól sikerüljenek az elemek”.

A sportág elfogadottsága Szász szerint az ő, és az Eb-n végül negyedik helyen végzett Kovács Péter férfiak között elért eredményeinek köszönhetően egyre nő, bár még azért keresi a helyét a freestyle soccer. „Vannak, akik szerint ez inkább művészet, nagy súlyt fektetnek arra, hogy jól mozogjanak zenére, és úgy általában a megjelenésükre. Aztán vannak, akik profi sportolókként tekintenek magukra, sokat edzenek, fejlesztik az erőnlétüket, figyelnek az étkezésükre. Én az utóbbi csoportba tartozom.”