Hihetetlen adócsökkentésre készül a kormány

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A térségben jellemző szintre vinné Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adóterhelést, ez azonban 1400 milliárd forintba kerülne.


Sokba kerülne az átlagba tartozni

A cél a további tehercsökkentés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adókonzultáció nevű rendezvényen, amelyet a NAV szervezett a nagy adótanácsadó cégek bevonásával. Ennél többet nem nagyon lehetett megtudni a miniszter szavaiból, mindenesetre az a cél, hogy az ország az adócentralizációban a közép-európai átlagot tudja hozni. A járulékcsökkentés mellett szempont, hogy még kevesebb fajta adónem legyen. Ezzel a kormány a saját maga által összehordott dombot kell ellapátolja, köszönhetően az utóbbi években bevezetett extra adóknak.

Az adóterhelés csökkentése nem lesz egyszerű, tekintettel arra, hogy a miniszter által említett államokban – Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában – tradicionálisan jóval alacsonyabb a terhelés. Míg ez Magyarországon a legfrissebb, 2014-es OECD-adatok szerint 38,48 százalék, addig a visegrádi államokban 31–34 százalék között van a mutató.

Mindez azt jelenti, hogy ha Magyarország 34 százalékra akarná csökkenteni a GDP-arányos adóterhelést, akkor – ceteris paribus, azaz a többi feltétel változatlanul hagyásával – ez 1440 milliárd forintba kerülne, ennyivel kellene csökkenteni a beszedett adók értékét. Ennyi a 2014-es GDP 4,48 százaléka. Annyi bizton állítható, hogy ezt a tételt nem lehet egy körben lezavarni, többéves folyamat eredményeként lehetne a terhelést tartósan több százalékponttal csökkenteni. Természetesen ezt nemcsak az adókulcsok visszavagdosásával lehet elérni, hanem akár a feketegazdaság szűkítésével.



Ügyfélbarát párbeszéd hoz eredményt

Ez továbbra is kiemelt terület Varga szerint. Ennek eleme, hogy bevezetik az online pénztárgépeket a szolgáltatásoknál is 2017-től. Jövőre bevezetik az online számlázási rendszert is, ez tesztidőszakkal indul. A 100 ezer forint feletti áfatartalmú számlákról így valós idejű adatokat kap a NAV a cégektől. Ez növeli a kockázatelemzés hatékonyságát. A készpénzforgalom csökkentése továbbra is cél, több bankkártya-elfogadó terminál épül majd ki.

Muszáj alapjaiban átírni a NAV és az adózók kapcsolatát szabályozó törvényeket. A kormány célja, hogy a NAV a jövőben ügyfélbarát hatóságként működjön, párbeszédre nyitottan. A NAV a társadalmi kontaktok számát tekintve igen jelentős szerepet tölt be a gazdasági és társadalmi életben egyaránt – mondta Varga.

A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát – folytatta a riposztokat a miniszter, utalva arra, hogy igencsak nagy feladat áll a hatóság előtt. Izgalmas időszak ez, hiszen az elmúlt két évben kialakították a kereteket az intézményben. Ennek révén az állami szolgáltatások javultak. Ahhoz nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek kell lenni, hogy valóban olyan legyen a NAV, mint amilyennek a kormány tervezi. Ennél többet nem nagyon sikerült megtudni.


A konkrét tervek egyelőre sötétben maradtak


Le lesz darálva az illetékrendszer

Tállai András, a NAV vezetője jellemzően olyan általánosságokat mondott, hogy folytatni kell az eddigi munkát, ennek részeként pedig le kell szokni arról, hogy az adóhatóságnak mindig igaza van, mert a tisztességes adózókat nem kell vegzálni. Az is igaz ugyanakkor, hogy tudomásul kell venni: az adót mindenkinek be kell fizetni. És itt nincs pardon.

Az a cél, hogy mesterlövészként működjön a hatóság, vagyis ne sortűzzel ritkítson, hanem célzottan találja meg a csalókat. Jelentős átalakítás lesz az online számla bevezetése, hiszen csak valós adószámmal lehet valós ügyletről számlát kiállítani, ami jelentősen leszűkíti majd a trükközéseket, illetve sokkal könnyebben lesznek utolérhetők a csalások.

A kormány az adózás rendjéről szóló új törvényt nyújt be, amely a jelenleginél sokkal egyszerűbb lesz. Kétfajta ellenőrzés lesz benne a mostani hétfajtával szemben – ezt Tállai nem részletezte. Mindent látni fognak az adózóról, így sokkal hatékonyabb lesz a kiválasztás az ellenőrzésre és a kockázatelemzés. Egyszerűbb lesz a bírságolási szabályozás, s egy adóellenőrzés csak 365 napot vehet igénybe, többet semmiképp sem. Jelentősen átalakul az illetékszabályozás, kisebb adminisztráció mellett kevesebb költséggel működik majd a rendszer.

A NAV-nál 900 ember foglalkozik az illetékek beszedésével, ám csak 100 milliárd forint jön be ezen az ágon, ami elég hatékonytalan. Az ősszel minisztériumi, gazdasági kabineti szintig vinnék ezt a témát, vagyis a parlament elé még nem jut a javaslat az bizonyos – mondta Tállai.


Az adócsalók aligha kényszerítik térdre a hatóságot