Hidrogénbombát robbanthattak Észak-Koreában

Fotó: MTI/AP / Maye-E Wong

-

Észak-Korea felelősségteljes nukleáris hatalomként védekezésre akarja használni a bombát az Egyesült Államok ellen. Japán és Dél-Korea is válaszlépéseket ígér.


Az észak-koreai állami televízióban tett bejelentés szerint az ország szerdán sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A közleményben elhangzott, hogy "teljes sikerrel" teszteltek egy "miniatürizált" hidrogénbombát, amivel "újabb szintre lépett nukleáris erejük".

Észak-Korea azt ígéri, hogy továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy "megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől", de közben "felelősségteljes nukleáris hatalomként" csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az Egyesült Államok és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták.

Magyar idő szerint ma hajnalban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától. Korábban a legtöbb nukleáris kísérleti robbantást is itt érzékelték.

Dél-Koreában a hírek hallatán válságtanácskozást kezdett a nemzetbiztonsági tanács Pak Gun Hje elnökasszony vezetésével. A szöuli külügyminisztérium leszögezte, hogy a robbantás a Phenjanra kivetett ENSZ-szankciók megsértésének minősül, amelyre nemzetközi választ kell adni.

Abe Sindzó Japán kormányfő közölte, hogy Tokió "határozott választ" fog adni az észak-koreai lépésre, amely veszélyt jelent a szigetország biztonságára nézve. A Japán térségbeli biztonságpolitikai jelenlétének erősítésére törekvő Abe leszögezte, hogy országa nem fogja eltűrni, hogy Phenjan nukleáris fegyvereket hozzon létre.