Hideglelős meccsen bukta a BL-döntőt a Győr

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A női kéziseknél nem döntött a rendes játékidő, és a túlóra sem: a CSM Bucuresti büntetőkkel nyerte a Bajnokok Ligája-döntőt.


Női kézilabda Bajnokok Ligája-döntő:

Győri Audi ETO–CSM Bucuresti 26-29 (12-13, 22-22, 24-22, 25-25)
Győr: Kiss, Grimsbö (kapusok) – Knedlíkova 1, Alstad, Löke 8, Hudák, Hársfalvi, Görbicz 1/1, Kovacsics 2, Sulland 3/3, Lakatos, Amorim 5, Orbán, Groot 4, Broch 1, Tóth G.
CSM: Grubisic, Pessoa, Iordache (kapusok) – Gulldén 14/8, Curea, A. Rodrigues 1, Jörgensen, Varzaru 1, Bazaliu, Bradeanu, Nan, Vetkova, C. Martin 3, Manea 3, Fisker, Torstensson 3
Hétméteresek: 4/4, illetve 8/8
Kiállítások: 6, illetve 4 perc
A román csapat svéd légiósa, Isabelle Gulldén négy lövésből négy góllal kezdte a meccset, és tökéletes mutatóját egészen a szünetig megőrizte (8/8). A győriek támadásban pontatlanabbak voltak, de több lövőhelyzetet alakítottak ki, és - jórészt a norvég Heidi Lökének köszönhetően - egy-két góllal rendre jobban álltak (10-8). A döntőbe jutásukkal a szezon meglepetését szolgáltató bukarestiek összeszedetten, hatékonyan kézilabdáztak, így tartották a lépést a magyar együttessel, sőt a szünet előtt fordítani is tudtak (12-13).

A szoros eredmény miatt az egész második félidőben nagyszerű volt a hangulat a Papp László Budapest Sportaréna lelátóin, bár az elődöntőhöz hasonlóan a fináléban sem volt telt ház.

A CSM horvát kapusa, Jelena Grubisic a második felvonásban is hozta a szünet előtt mutatott jó teljesítményét, és mivel a győriek továbbra sem találták Gulldén játékának ellenszerét, felváltva vezettek a csapatok egy-egy góllal. Az ETO 18-17-es hátrányt követően kulcsjátékosai kiváló egyéni megmozdulásaival visszavette a vezetést. A végső dudaszó előtt 16 másodperccel Görbicz Anita értékesített egy büntetőt, de Torstensson három másodperccel a vége előtt egyenlített (22-22), így hosszabbítás következett.

A ráadás első öt percét két góllal a Győr nyerte, ám tíz másodperccel a második periódus végét megelőzően Gulldén büntetőből egyenlített (25-25).

A finálé hétméteresekkel dőlt el a CSM Bucuresti javára, mivel a győri játékosok közül Nycke Groot és Heidi Löke kísérletét is kivédte a brazil kapus, Pessoa De Oliveira. Az utolsó román lövés a 2004 és 2011 között győri színekben kézilabdázó Aurelia Bradeanu nevéhez fűződik.

„A szerencse is hiányzott ma, de többről van szó. Többször vezettük, ám ellenfelünk mindig utolért minket, márpedig újra és újra nekiveselkedni nagyon nehéz volt” – nyilatkozta a lefújás után Ambros Martin, a Győr vezetőedzője. A spanyol tréner kiemelte, hogy ellenfelük nagy meccset játszott, és hangsúlyozta, hogy saját játékosaira nagyon büszke. „Nem voltunk jók a hajrában, és erről beszélnünk kell, mert a szezon vége még hátravan.”

Ez volt a győriek tizedik döntője a nemzetközi porondon: az EHF Kupában négyszer (1999, 2002, 2004, 2005), a KEK-ben egyszer (2006), a Bajnokok Ligájában immár harmadszor (2009, 2012, 2016) vesztettek, és kétszer (2013, 2014) nyertek. A mostani szezonban 22 BL-meccset játszottak, mivel a főtáblára kerülésért rendezett selejtezőben is pályára kellett lépniük. Mérlegük 16 győzelem, 3 döntetlen és 3 vereség.

A nemzetek örökrangsorát a szovjetek vezetik 16 aranyéremmel, az osztrákok nyolccal a másodikok, a dánok héttel a harmadikok. A magyarok a negyedikek négy diadallal, román csapat pedig harmadszor ért a csúcsra.

A CSM Bucurestinek a mostani volt az első Bajnokok Ligája-idénye, eddig a tavalyi és az idei bajnoki címe volt a legnagyobb sikere, illetve az, hogy a 2011/12-es szezonban bejutott az EHF Kupa legjobb 16 csapata közé.

a 3. helyért:
Vardar Szkopje (macedón)–Buducnost Podgorica (montenegrói) 30-28 (14-16)