Hidegháború stílusú olimpiai bojkott jöhet

-

Az egyre hízó doppinglavina akár az egész orosz olimpiai küldöttséget is maga alá temetheti. Persze sok forgatókönyv van, kiszámíthatatlan, mi fog történni, az viszont biztos, hogy nincs még vége az ügynek.


Számos orosz atléta egész életre szóló eltiltását javasolta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), miután széles körű, államilag ellenőrzött doppingprogramot tárt fel a múlt héten egy 350 oldalas jelentésben. Az érintettek közt többen is érmet szereztek a londoni olimpián: Marija Szavinova (női 800 méter, arany) Jekatyerina Pojsztogova (női 800 méter, bronz), Szergej Kirdjapkin (férfi 20 km-es gyaloglás, arany), Olga Kaniszkina (női 20 km-es gyaloglás, arany), Valerij Borcsin (férfi 20 km-es gyaloglás, arany), de a 20 km-es gyaloglás világbajnoka, Szergej Bakulin is lebukott.


Nem állt meg a lavina

A jelentés a sportolók mellett négy edzőre, és az orosz szövetség főorvosára is örökös eltiltást kért, de az egyre terjedő ügyben a WADA már valamennyi orosz atléta eltiltását javasolja. Szerdán lemondott Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppingellenőrző laboratórium vezetője, miután elismerte, hogy a már zajló WADA-vizsgálatok során utasítást adott 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

És ezzel még koránt sincs vége az ügynek. „Vélhetően mindenkit le fognak váltani, aki egy kicsit is besározódott, ugyanis ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, úgy életbe léphet a felfüggesztés” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. A WADA ugyan csak ajánlásokat fogalmazhat meg, ám ezeket Tiszeker szerint komolyan szokták venni, és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem is igen tehet mást: az augusztus végén elnökké választott Sebastian Coe-t máris óriási nyomás alá helyezik. Jon Snow, a Channel 4 újságírója az előző közel egy évtizedet vágta a fejéhez, mondván, „akkor alelnök voltál, az egész intézmény második embere, és meg sem próbáltál dopping után nyomozni. Vagy végig aludtál vagy korrupt vagy.”

Coe makacsul állította, hogy csak most, elnökként van cselekvési szabadsága, az oroszoknak pedig a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására. A moszkvai doppinglabor (a fenti képen) működési engedélyét mindenesetre már visszavonták. A WADA ugyanakkor Vitalij Mutko sportminiszter felelősségét is felveti, az amerikai kommentárok pedig hitetlenkednek, hogy


az államilag támogatott dopping visszakerült a sportlexikonokba, 26 évvel a berlini fal leomlása után.

Tiszeker úgy gondolja, nem tiltanak majd el minden orosz atlétát a riói olimpiától, elvégre „akik átmentek az ellenőrzésen, azok ellen nincsen vád. Nagyon csúnya lenne, ha ők sem indulhatnának az olimpián.” Az ESPN szakírója, Bonnie Ford szerint ugyanakkor az oroszok a puszta jelenlétükkel „bemocskolhatnak minden egyes versenyt”, mivel „ha egy orosz nyer, senki nem fog hinni benne, ha pedig kikap, akkor senki nem fog hinni a győztesben”.

Elvben nagyszámú doppingeset miatt büntethetnek egy-egy sportági szövetséget, ha pedig egy országban több sportágban is sokan lebuknak, akkor akár az egész országot parkolópályára állíthatják. Tiszeker azonban amondó, hogy „ez nagyon felborítaná az egyensúlyt, és sok ártatlan is bűnhődne”.

Ráadásul Oroszország kizárása a következő olimpiáról „egy hidegháború stílusú bojkotthoz vezethet az oroszbarát országok részéről”, legalábbis Ed Warner, a brit atléták elnöke szerint.


Munka a moszkvai laborban


Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szponzorok szerepét sem. Az IAAF-et olyan világcégek támogatják, mint az Adidas, a Canon, a Seiko, a TDK, a Toyota – vagy az orosz VTB bank. Az utóbbival kapcsolatban a szervezet kategorikusan kijelentette, hogy „sem ők, sem a többi támogatónk nem befolyásolja semmilyen módon a doppingellenes politikánkat”.

A Telegraph című brit lap úgy számol, egy hajszálnyi esély arra is van, hogy Oroszországtól elveszik a 2018-as focivébé rendezési jogát. A kompromittálódott sportminiszter, Mutko ugyanis tagja a FIFA végrehajtó bizottságának, és az oroszországi vb szervezőbizottságának az elnöke. A FIFA etikai bizottsága már „figyelmesen tanulmányozza” a WADA-jelentést, de ha tesz is lépéseket, várhatóan csak a sportminiszter - talán ideiglenes - eltiltása lesz az, a rendezési jog pedig marad az oroszoké.


Az oroszokat vizsgáló független WADA-testület az orosz atlétikát - elsősorban a gyaloglást - alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrány után alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.