Hibrid háborúra is felkészül Dél-Európában a NATO

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

A NATO 2002 óta nem szervezett olyan nagyszabású hadgyakorlatot, mint amilyenre most készül Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában.


Nagyszabású hadgyakorlatot tart októberben Dél-Európában a NATO – jelentette be csütörtökön Washingtonban az észak-atlanti szervezet egyik parancsnoka. Az október 3-tól november 6-ig főleg Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában megrendezendő gyakorlaton mintegy 36 ezer katona vesz részt 27 tagországból és hét partnerországból. Ilyen nagy hadgyakorlatot 2002 óta nem rendezett a szervezet – mondta sajtóértekezletén a NATO átalakításáért felelős legfőbb parancsnok, Jean-Paul Paloméros francia tábornok. Hozzátette, hogy a gyakorlatnak nincs különösebben köze az ukrajnai válsághoz vagy az Oroszországgal fennálló feszült viszonyhoz, megrendezését 2012-ben határozták el, amikor a NATO és Oroszország még jó viszonyban volt.

A gyakorlaton a modern háború minden összetevőjét szerepeltetik: a rakétavédelmet, az informatikai támadásokat és „hibrid háborút” is, amelynek része a propaganda. Még az internetes közösségi oldalakat is bevonják, kitalált és valószínűleg valóságos ellenségekkel. „Nem tudom elképzelni, hogy ne lennének közben látogatóink az oldalainkon” – jelentette ki Paloméros.

Éppen most folyik a NATO-nak egy légi hadgyakorlata Bulgáriában, Németországban, Olaszországban és Romániában. Tizenegy NATO-tagállam több mint 4800 katonája vesz részt a négyhetes, szeptember 13-ig tartó gyakorlaton. A gyakorlat célja annak demonstrálása, hogy az észak-atlanti szövetség képes gyorsan reagálni és egy erős és biztonságos Európa fenntartásának támogatása érdekében működni.