Hibázott az NNI? – egymásra mutogat az ORFK és az ügyészség

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Kért-e segítséget a Nemzeti Nyomozó Iroda a TEK-től a bőnyi házkutatáshoz? – kérdeztük a rendőrségtől. Ők az ügyészségre mutogatnak.


A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) belső vizsgálatot indított, hogy kiderüljön: ki hibázott a bőnyi házkutatás alkalmával. Mint korábban megírtuk: az NNI nyomozói házkutatást akartak tartani Győrkös István bőnyi otthonában, ám a szélsőjobboldali férfi tüzet nyitott a kiérkezőkre, és egyiküket fejlövéssel megölte.

Az Origo megkérdezte a Terrorelhárítási Központot (TEK), miért nem eleve a TEK végzett kutatást a bőnyi férfinál, hiszen tudható volt, Győrkös fegyvertartási engedéllyel rendelkezik, vagyis fegyvert tart a házában. A terrorelhárítás válaszából kiderül, hogy a TEK beavatkozásához a rendészeti szervek előzetes felkérése is kell. Az azonban nem derült ki, hogy az NNI-től érkezett-e ilyen kérés, amit esetleg később visszavontak vagy elutasítottak.

Lapunk megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát: kért-e segítséget az NNI a TEK-től a művelet előtt? Az ORFK annyit válaszolt: „Illetékesség miatt forduljon a Központi Nyomozó Főügyészséghez.”

Megtettük. A Központi Nyomozó Főügyészség a VS.hu-nak ugyanerre a kérdésre azt válaszolta: „Arról, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kért-e előzetesen segítséget a Terrorelhárítási Központtól, az ORFK Kommunikációs Szolgálata adhat tájékoztatást.”

Válaszokat talán az országgyűlés két szakbizottsága, a fideszes vezetésű rendészeti és a szocialisták elnökölte nemzetbiztonsági bizottság kaphat. Mindkét testület a következő ülésén foglalkozik az üggyel.