Hibázott az FBI igazgatója

-

Az FBI igazgatója már bánja, hogy konkrét országokat hozott összefüggésbe a holokauszttal. Ez ugyanis szerinte sokak figyelmét elterelte a lényegről. Azért nem kér elnézést, amit a holokauszt elkövetőiről és cinkosairól mondott.


James Comey FBI igazgató az FBI helyi kirendeltségében magyarázkodott korábbi szavai miatt - közölte a WATE 6 csatorna.

„Nem mondtam, hogy Lengyelország felelős volt a holokausztért. Valahogy nagyon is azt kívánom, hogy bárcsak ne említettem volna meg egyetlen országot sem, mert ez többek figyelemét elterelte a lényegről” - mondta Comey.

„Kissé aggaszt, hogy egyes országokban ez a lényeg elsikkadt. Nem kétséges, hogy Lengyelország hősiesen ellenállt a náciknak és hogy néhányan hősiesen oltalmazták a zsidókat, de afelől sincsen kétely, hogy minden nácik által megszállt országban voltak emberek, akik kollaboráltak a nácikkal” - tette hozzá.

Az FBI főnöke az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában múlt szerdán tartott megemlékezésen arról beszélt, a Szövetségi Nyomozó Iroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a múzeum látogatását, hogy lássák: „jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek”.

Beszédében, amelyet szerkesztett formában közölt a The Washington Post című napilap is, Comey a holokauszt legszörnyűbb tanulságának mondta azt, hogy az emberek „képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és - egy csoport hatalmának alárendelve magukat - szinte mindenbe beleegyezhetnek”. Hozzátette, ezek az emberek „úgy gondolják, hogy a gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon és olyan sok más helyen nem tettek semmi rosszat”.


Comey szavai miatt tiltakozott a magyar és a lengyel külügyminiszter is. Szijjártó Péter kedden azt mondat, „Magyarországra nézve és a magyar emberekre nézve rágalmazásnak tekinthető, kifejezetten sértő, történelmietlen, és durva és bántó általánosítást és felületességet” tartalmaz.

Hétfőn Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a holokauszt idején az üldözötteket mentő lengyel, magyar és más európai hazafiak tetteinek méltatásával reagált az FBI főnökének állításaira.


1941 és 1945 között több mint 400 000 magyar zsidó áldozata volt a holokausztnak. Az 1944-ben az ország „zsidótlanítása” céljából Magyarországra érkező német különleges bevetési egység mindössze húsz tisztből állt, így a magyar hatóságok közreműködése nélkül semmit nem érhetett volna el. Az a gyorsaság, amellyel a magyar hatóságok gettósították, majd deportálták a zsidókat, még a holokauszt történetében is páratlan volt.


Korábban több miniszter - köztük Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes - azt mondta, a magyar állam is felelős volt a holokausztért.