Hibázott az ajándékozásnál? Semmi pánik, itt a megoldás!

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A Sport 2015 évkönyv a legfinnyásabb igényeknek is megfelel, alapos, szép, és még bővülni is fog. Ami pedig nem tetszik, csak lapozza át.


Igényes, alapos, átfogó évkönyvet állított össze a Magyar Olimpiai Bizottság az idei évről. A saját kiadású Sport 2015 című munka felölel szinte minden fontos történést a hazai, és a nemzetközi sportéletből. A több mint ötszáz oldalas kiadványban számtalan kiváló fotó látható, melyek jegyzékét a könyv végén találni. Ezenkívül külön melléklet foglalkozik a jövő évi riói olimpiával, a 120. születésnapját ünneplő MOB-bal, illetve Budapest 2024-es olimpiai pályázatával, zárásként pedig az év legfontosabb sporteseményeinek gyűjteménye szerepel. De miért tökéletes ajándék ez karácsony után is? Mert januárban lesz egy bővített kiadás, amelybe a decemberi rövid pályás úszó-Eb, illetve a női kézilabdavébé is bekerül már.


Hamarosan Szucsánszkiék is nyomdába kerülnek


Szép törekvés, hogy valóban 2015 minden meghatározó történését átfogja a könyv, ugyanakkor azt egyelőre még a vezető szerkesztő sem tudta megmondani, hogy aki kapásból megvette a könyvet, milyen formában juthat hozzá a bővített kiadás plusztartalmához. Annak viszont, aki rosszul választott karácsonykor, itt a tökéletes alkalom, hogy beszerezzen egy remek ajándékot.


Akit ugyanis csak kicsit is érdekel a sport, valóban számtalan érdekességet talál. A Sport 2015 témagazdasága is nyerő, ráadásul egyúttal alapos is. Sok szerző ugyanis nem csupán egy-egy történésre összpontosított, hanem kicsit távolabbról is rápillantott az adott sportágra, és tágabb kontextusban helyezte el azt – mint például Rác Benedek Balázs, aki Oleg Tinkov egyik beszólásából kiindulva vázolta fel szépen a kerékpársport jelenét.


Tinkov egymillió euróval akarta motiválni a Froome, Contador, Nibali, Quintana négyest


Ugyanakkor az ehhez hasonló értékelések mellett mélyinterjúk is vannak a könyvben, többek közt Kammerer Zoltánnal, Hosszú Katinkával vagy Nagy Lászlóval. Vagy éppen Dárdai Pállal. Mert az is jó a Sport 2015-ben, hogy noha MOB-kiadvány, nem csak hagyományos olimpiai sportok szerepelnek benne, a fociban például sikerült beletenni a 44 év után ismét Eb-szereplést kivívó válogatottat is.


Mindez hajszálon múlt, ahogy Amler Zoltán szerkesztő elmondta, „még azért is drukkolnunk kellett, hogy ha már pótselejtezőt játszunk, akkor a legelső napra kerüljön a magyar válogatott. Még a két nappal későbbre kiírt utolsó visszavágó sem fért volna bele a nyomdai határidőkbe.” Nos, a küldetés sikerült, ám az említett decemberi úszó-Eb-vel és női kézis vébével már nem lehetett mit kezdeni.


Hosszúék netánjai sikerei csak a bővített kiadásban jönnek – a képen balra a horvát Sanja Jovanovic, jobbra a lengyel Aleksandra Urbanczyk


A sportági elemzések és mélyinterjúk mellett tágabban kapcsolódó témák is szerepelnek a könyvben, például a sportruházatról, az olimpiai formaruhákról szóló cikk, de a más országok színeiben szereplő magyar versenyzőkről is található egy szép gyűjtemény. Hiánypótló a kicsit a Veszprém árnyékában iparkodó szegedi kézicsapat terveit boncolgató írás, elmaradhatatlan téma a sportgazdaság és a szabadidősport, míg Szabó Bence, a MOB főtitkára a férfi szinkronúszást méltató Nem ér a nemem című cikket emelte ki a könyv bemutatóján.

Kicsit bosszantóak az olvasást gyakran megszakító reklámok, másfelől komoly erény, hogy a szerzők nem kerülik meg a kellemetlen kérdéseket sem, amire a legjobb példa a külön cikket kapó „év sportbotránya” (a Paralimipiai Bizottság 2015-ös éve vitte el a citromdíjat), de említhetnénk a magyar szempontból pocsékul sikerült Las Vegas-i birkózó vb körülményeit boncolgató írást is.


Borkai Zsolt és Szabó Bence a könyvbemutatón


Ha nekünk kellene kiemelnünk valamit, egyértelműen az A csoportos vb-re ismét kijutó hokiválogatott rendhagyó bemutatása lenne az. Minden egyes csapattagról van leírás, elolvashatjuk a Winnipeg mellett született Tyler Metcalfe történetét, meg Rajna Miklósét, aki 2012-ben még medencetakarítókét kapargatta össze a szutykot meg a lakbérre és autóhitel-törlesztésre valót. De nem csak betű, portré is van a játékosokról, és ha ezeket az oldalakat lapozgatjuk, nemcsak a múltat láthatjuk, hanem a jövőt is, azaz hangolhatunk kicsit a 2016-os hokivébére.


És nem kizárólag a magyar sportról van szó. A premier sportágaknál – foci, Forma–1, tenisz, atlétika, kerékpár – ez természetes is, de elfért egy NFL-cikk is, a kedvencünk pedig a Kultúremberek című, külföldi edzőkről szóló írás, amelynek lényege, hogy jobb esetben a külföldön dolgozó edzők nem csupán zsoldosok vagy kalandorok, de tanítók is, akik egy másik kultúrát igyekeznek megismertetni a tanítványaikkal. A hőskorban az MTK-nál dolgozó fociedző, Jimmy Hogan nagyon is tudatában volt ennek a jelenségnek, ahogy ma is pontosan tudja ezt Ambros Martín (Győr, női kézilabda), Shane Tusup (Hosszú Katinka edzője), Rich Chernomaz (hokiválogatott), Talant Dujsebajev (férfi kézilabda-válogatott), Bernd Storck (fociválogatott) vagy Thomas Doll (Fradi focicsapat) – még ha az utóbbi azt is nyilatkozta pár hónapja, hogy nagyon bejön neki a pesti mentalitás.


Doll adott is a magyar sportnak, és ő is megtalálta a számítását


Az egyetlen – a reklámok mellett –, amit ki tudtunk volna hagyni, a könyvet indító politikusi megnyilvánulások, amelyeknek egyszerűen kötelező mindenütt jelen lenni ma Magyarországon, kiváltképp, ha sportról van szó. Mindegy, végül is hamar át lehet lapozni, hogy elmerüljünk az év eseményeiben, nézzük a valóban parádés fotóanyagot, és arra emlékezzünk 2015-ből, amire valóban érdemes, méghozzá az évek óta megszokott 7940 forintos áron.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!