Hibázott a bíróság a szigetszentmiklósi horror ügyében

-

A vád szerint a három gyereket évekkel ezelőtt ürülékkel, bogarakkal etették és szexuálisan bántalmazták a szüleik, de csak 2-2 évet kaptak, mert a szexuális bántalmazás alól felmentették őket. Az elsőfokú ítélet után nagy botrány volt.


Hatályon kívül helyezte a Budapest Környéki Törvényszék ítéletét a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében szerdán a Fővárosi Ítélőtábla, mert szerinte az elsőfokú bíróság eljárási szabályokat sértett a szexuális erőszak vizsgálata során.

A Budapest Környéki Törvényszék tavaly februárban bűnösnek mondta ki kiskorú veszélyeztetésében a szigetszentmiklósi házaspárt, a szemérem elleni erőszak és az erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentette őket.

A Törvényszék ítélete nagy port kavart, az ügyészség és a bíróság egymásra mutogatott, ki hibázott. A vádirat szerint a három gyerek brutális körülmények között élt, ürülékkel, bogarakkal, patkányokkal etették őket és szexuálisan is bántalmazták a szüleik. A vádbeszédből viszont az ügyész kihagyta a legdurvább részeket, a bírónő pedig több tételt is fölsorolt a vádiratból, ami szerinte több ponton hiányos és logikátlan volt. Így a bántalmazó szülők két-két év börtönt kaptak első fokon, ám mivel ennyit már ültek, a tárgyalás után szabadon távozhattak.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a kiskorú veszélyeztetése vádjának vizsgálatakor az elsőfokú bíróság betartotta az eljárási szabályokat, eleget tett ügyfelderítési kötelezettségének és a tényállást hiánytalanul állapította meg, ez azonban nem mondható el a szexuális erőszak tekintetében. Az új eljárás lefolytatására a Fővárosi Törvényszéket jelölték ki.