Hibázhattak a kopaszok: a néni helyett az iratot emelték a pecséthez

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Az Index szerint a Nemzeti Választási Iroda mégis elutasíthatja Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárvatartásról. Az NVI korábban ugyanakkor azt mondta a VS.hu kérdésére, hogy szabályos más helyett blokkolni. A testület délután ülésezik.


A hírportál arra hivatkozik, hogy a jogszabály elég határozottan a beadvány személyes érkeztetését írja elő, márpedig Erdősi Lászlóné helyett bőrfejű kíséretének egyik tagja pecsételte le a dokumentumot. Ezt pedig a média is dokumentálta, tehát letagadhatatlan. Erdősiné esetében az lesz a benyújtás hivatalos időpontja, amikor az emeleten személyesen átadta a beadványt, márpedig ezzel akár percekkel is lekörözték őt.


Múlt kedden tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, mert a szocialisták mellett egy idősebb nő és kopasz, izmos férfiak vártak arra, melyik pillanattól lehet ismét benyújtani népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. A kérdést végül elsőként a herceghalmi egykori fideszes polgármester felesége, Erdősi Lászlóné tudta leadni, néhány másodperccel megelőzve Nyakó Istvánt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta a politikust.


Az időbélyegzőt azért helyezték el az NVI bejáratánál, mert már korábban is volt vita arról, hogy ki is adta be elsőként a kezdeményezését: tavaly június 30-án Litresits András, az NVB szocialista delegáltja és Wodicska Zoltán magánszemély (korábban a Schmick Andor-féle szociáldemokraták képviselőjelöltje) is beadott egy-egy kérdést. Bár Wodicska ért előbb oda az épületbe, Litresitsnek volt állandó belépője, így a portán a regisztráció miatt megelőzte a rivális kezdeményezőt, és előbb ért az irodába.

Fontos körülmény volt, hogy a törvény szerint a népszavazási kezdeményezést személyesen vagy postai úton kell beadni. Az MSZP kezdeményezését viszont akkor Lukács Zoltán képviselő, mint magányszemély írta alá, Litresits csak postásként közreműködött. Az NVI álláspontja szerint viszont nem mutatott be meghatalmazást, hogy eljárhat Lukács nevében, az NVB pedig úgy határozott, hogy az eljárási alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szerepvállalása, így Wodicskát tekinti elsőnek. Az ő kérdése nem volt egyértelmű, így nem lehetett
hitelesíteni, de legalább hónapokra feltartott más kezdeményezéseket.

A személyes leadásnak különös jelentőséget adhat, hogy Erdősiné nem személyesen használta az időbélyegzőt, hanem a vele lévő fiatalember (akit az Index Varró Ádámként azonosított) lépett oda, és ő előzte be Nyakó Istvánt. A VS.hu korábban megkérdezte az NVI-t, hogy szabályos-e más helyett blokkolni, amire egyértelmű igen választ kaptunk. Korábban ugyanakkor nem találták szabályosnak, hogy Litresits járt el Lukács Zoltán nevében. Kérdés, hogy most milyen jogértelmezésre jut az NVB és a Kúria helyben hagyja-e azt.