Hibás lett a processzorhibákat javító csomag

Fotó: Getty Images / China Photos

-

Figyelmeztetést adott ki az Intel, mert hibás az elmúlt évtizedek két legnagyobb biztonsági rését befoltozni hivatott javítócsomagja.


A processzorgyártó cég azt kéri, hogy egyelőre ne telepítsék a javításokat. Navin Shenoy, a vállalat elnöke közleményében azt írta, hogy a frissítés telepítését követően a számítógépek a normálisnál többször indulnak újra, és más kiszámíthatatlan jelenségeket is tapasztaltak. A cég vezetője elnézést kért, s azt írta: éjt nappallá téve dolgoznak a megoldáson. A hiba a Broadwell és Haswell névre keresztelt chipeket érinti.

A hiba mellett több felhasználó arra panaszkodott, hogy a javítások telepítése után számítógépük érezhetően lelassult. Az Intel szerint viszont az átlagos otthoni és üzleti felhasználóknak nem kellene jelentős lassulást tapasztalniuk.

Az Intel három hete erősítette meg, hogy két kritikus biztonsági rés van a cég processzoraiban. A Spectre és Meltdown névre keresztelt hibák eltérő módon, de ugyanazt teszik lehetővé: az elvileg biztonságosan tárolt adatok, személyes információk, jelszavak szivároghatnak ki a processzorból adatfeldolgozás közben, védtelenné téve a felhasználókat. A cég azzal igyekezett nyugtatni, hogy egyetlen olyan esetről sincs tudomásuk, hogy valaki a Meltdownt vagy a Spectre-t kihasználva jutott volna hozzá illetéktelenül adatokhoz.

A Spectre az Intel összes chipje mellett az ARM processzorgyártó egyik lapkáját érintette, a Meltdown viszont szinte a világ összes processzorát érinti, beleértve az Intel, az AMD és az ARM által gyártott CPU-kat is. Ezzel gyakorlatilag a világ összes létező számítógépéről és okostelefonjáról derült ki, hogy teljesen védtelenek, ha valaki tudja, hogyan kell kihasználni a hibát.