Hibás a névjegyzék

Fotó: AFP / PEDRO PARDO

-

Az amerikai Fox televízió szerint az Egyesült Államokban négymillió olyan ember szerepel a szavazói névsorban, aki nem választhat, vagy halott.


A szövetségi igazságügyi minisztérium egyik volt munkatársa, Christian Adams jogász volt kedd este a Fox televízió vendége, s azt állította, hogy „négymillió ... választásra nem jogosult vagy halott ember szerepel az amerikai szavazói névsorban”, s ez szerinte „érinteni fogja a választásokat”.

Adams korábban az igazságügyi minisztériumban a választásokkal foglalkozó részleg munkatársa volt, és például tavaly hat perkérelmet nyújtott be, mert szerinte Philadelphiában és Florida egyik megyéjében hamis neveket vettek fel a választási listákra. A jogász Texas államban is talált egy esetet, ott egy 1944-ben elhunyt férfit regisztráltak.

A műsorban Adams nehezményezte, hogy a kormányzat nem tesz semmit ez ellen.

Az igazságügyi minisztérium nem reagált volt munkatársának állításaira. Válaszolt viszont a Media Matters for America nevű, a demokrata pártiakhoz közel álló és a jobboldali médiát elemző médiafigyelő központ, amely „jobboldali hazudozónak” minősítette a jogászt, és reagálásában azt írta: „egy felmérés szerint 2000 és 2014 között az Egyesült Államokban egymilliárd szavazatot adtak le, s ezek között csak 31 esetben merült fel a csalás gyanúja”. A New York Egyetem jogi karán működő Brennan Igazságügyi Központra hivatkozva a médiafigyelő leszögezi: „a halott emberek nevével elkövetett választási csalások egyszerűen nem igazak”.