Hibákat találtak Iowában, újraszámolják a szavazatokat

Fotó: AFP / JIM WATSON

-


A Demokrata Párt tisztségviselői Iowában átvizsgálják a hét eleji jelölőgyűlés eredményeit, ha hibát találnak, korrigálják az eredményt. Erről a párt illetékeseire hivatkozva az MTI írt.

Iowában a hétfői jelölőgyűlésen Hillary Clinton volt külügyminiszter pár tizedponttal győzte le Bernie Sanders vermonti szenátort. A párt helyi elnöke, Andy McGuire a hétfői jelölőgyűlések után még azt mondta, nem lesznek újraszámlálások, Hillary Clinton pár tizedpontos győzelme végleges.

Ám ahogyan napvilágra kerültek tévedések, a végeredmény változhat. Ezt szombaton erősítették meg a demokraták iowai tisztségviselői a Des Moines Register című helyi lapnak. Az újság több bejelentést is kapott arról, hogy az egyes körzetekben elért eredmények nem egyeznek azokkal, amelyeket a pártközpont hozott nyilvánosságra.

Az egyik körzetben például legalább hárman jelezték, hogy Sanders tizenkilenc megyei delegátust "szerzett", míg Clinton hetet, ám a pártközpont által kiadott és véglegesnek nyilvánított eredmény tizennyolc Sanders-támogató küldöttet és nyolc Clinton-pártit jegyez. Ez ugyan mindösszesen 072 ezrelékes változást hozott, de a vizsgálódások tovább tartanak.

Hillary Clinton csapatának tisztségviselői elhessegetik a kifogásokat és jelentéktelennek tüntetik fel a változtatásokat, Bernie Sanders támogatóit pedig összeesküvés-elméletek gyártásával vádolják.