Hiányzik a türelmes tőke

Dvariecki Bálint

az Alko-Soft Bt ügyvezetője

A cél minél több látássérültnek munkát adni.


Az Alko-soft Bt. célja, hogy az informatikán keresztül segítse a látássérült emberek szabad információhoz jutását, könnyebb beilleszkedését az „ép” társadalomba. Tevékenységeink, szolgáltatásaink segítik a látássérültek mindennapjait, munkaerőpiaci integrációját, képzésük hatékonyságát, és szélesítik szórakozási lehetőségeiket, ezáltal is javítva életminőségüket.

A vállalkozás több mint 10 év alatt eljutott oda, hogy évente körülbelül 600 látássérültet érünk el megfizethető segédeszközeinkkel, informatikai szolgáltatásainkkal, 11 000 könyvet számláló ingyenes, digitális könyvtárunkkal és jogi információs csatornánkkal, és mindemellett fenntarthatóan, stabil árbevételt realizálva működünk. Fenntarthatóságunk záloga, hogy a látássérülteken túl informatikai szolgáltatásainkkal céges és más szervezeti ügyfeleket is kiszolgálunk.


Az Alko-soft körülbelül 5 éve tekint magára mint társadalmi vállalkozásra, ekkor találkoztunk ugyanis a NESsT-tel, amely kifejezetten a hozzánk hasonló vállalkozásokat keresett szakmai és pénzügyi támogatást nyújtó programjába.

Abban, hogy elérjük a célunkat, kulcsfontosságú, hogy nagyon jól ismerjük a célcsoportjaink igényeit, szoros kapcsolatban vagyunk a látássérült közösséggel, de elengedhetetlen, hogy az üzleti szempontokat folyamatosan szem előtt tartsuk, és ennek érdekében üzleti ismereteinket és üzleti kapcsolatrendszerünket folyamatosan bővítsük. Az utóbbi két területen egy olyan inkubátor segítsége, mint amilyen a NESsT is, nagyon jól jöhet.


Jelenleg két új irányba mozdul az Alko-soft:

Egyrészt egy látássérültek számára is tökéletesen használható, digitális újságos standon dolgozunk, melynek a programozása jelenleg vissza nem térítendő pénzügyi támogatás hiánya miatt akadt el. A hozzánk hasonló vállalkozásoknak sok esetben ez a legnagyobb kihívás: olyan türelmes tőkéhez jutni, mely a társadalmi hatás érdekében a megtérülésnek legalább egy részéről lemond.

Másrészt célunk az, hogy minél több látássérültet segítsünk elhelyezkedni. Egy call centerben például egy látássérült kiváló munkát tud végezni, amennyiben az informatikai rendszer a számára akadálymentes. Mi ebben segítjük az ügyfeleket, speciális munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó partnerünk pedig abban, hogy megtalálja a megfelelő látássérült munkavállalót, és segítse annak beilleszkedését. Ezen a területen számunkra a megfelelő kapcsolatrendszer és az értékesítés a kritikus, ezek jelentik a legnagyobb kihívást. De ez nem tántorít el minket, mert hiszünk abban, hogy ezzel mindenki jól járhat, hiszen ha egy cég ezeket a technikai akadályokat leküzdi, elkötelezett munkavállalókat nyerhet, miközben hozzájárul egy társadalmi probléma fenntartható megoldásához.


Vállalkozóként alkalmazna-e hátrányos helyzetűeket?


Igen
Nem

SZAVAZAT UTÁN