Hiányzik a lényeg a Paks II környezeti hatástanulmányából

Fotó: MTI / H. SzabÛ S·ndor

-

Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott környezeti hatástanulmány nem foglalkozik behatóan a keletkező hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével, így éppen a legfontosabb környezeti hatások maradnak tisztázatlanok - áll az Energiaklub Paks II környezeti hatástanulmányáról készített véleményében.


Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a környezeti hatástanulmány számos kulcskérdést nem tisztáz, többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait. Az atomerőműből származó radioaktív és nukleáris hulladék végleges kezelése például környezeti szempontból kulcsfontosságú, és míg a beruházó a hulladékok végleges elhelyezésének problémáját megoldottnak tekinti, az állítást vizsgálatokkal, kutatási eredményekkel nem támasztja alá - hangsúlyozta az Energiaklub.


Hozzátették, a kiégett fűtőelemeket befogadó lehetséges hazai tárolóhely kiválasztása és felkutatása még nagyon korai fázisban tart, és a világon még sehol nem működik ilyen tároló, ez a kérdés igen kritikussá teszi az új atomerőmű engedélyezhetőségét.


Az Energiaklub szerint az új blokkok megfelelő hűtése, és ezzel együtt a Duna hőterhelése a környezeti hatástanulmány másik legkritikusabb pontja. A reaktorok hűtését a hatástanulmány friss vizes megoldással tárgyalja, és ez mind környezeti, mind biztonsági kockázatot is felvet - áll a közleményben.


A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az Energiaklub ügyfélként bejelentkezett az eljárásba, és eljuttatta a hatásvizsgálati dokumentumokat értékelő elemzését a Baranya Megyei Kormányhivatalnak, ezt a vonatkozó jogszabály értelmében kötelező figyelembe vennie - közölte a szervezet.

A környezeti hatástanulmány, nem titkosított részei itt érhetők el.