Hiányszakma: kezdőként is 400 ezer körül kereshet az informatikus

-

Több tízezer informatikust tudna felszívni a magyar munkaerőpiac, de akadozik az utánpótlás. A vállalatok kénytelenek egyre több pénzt és energiát fektetni a képzésbe és a toborzásba.


A magyar informatikai munkaerőpiacon tavaly 22 ezer állás volt betöltetlen, ami a közvetett multiplikátorhatásokkal számolva 72 ezer embernek adhatott volna munkát a nemzetgazdaságban – írja a Világgazdaság. Ám ezek a számok vélhetően tovább növekedtek tavaly óta – mondta Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója. Ehhez képest a mérnök-informatikus és a programtervező informatikus (szoftverfejlesztő) szakokra első helyen az idén alig mintegy ötezren jelentkeztek, miközben az IVSZ szerint ennek a háromszorosára volna szükség az óriási hiány miatt.

A magas fizetések és a jó elhelyezkedési esélyek ellenére a fiatalok többségét nem vonzza az informatikai pálya. Az informatikai szakokra jelentkezők száma 2001 és 2014 között 15 ezerről 10 ezerre csökkent. Az első helyre jelentkező összes felvételizőnek mintegy 6-8 százaléka választja az informatikát – Délkelet-Ázsiában mintegy 80 százalék ez az arány. A felvettek száma 8600-ról 5300-ra apadt. Ráadásul óriási, 52 százalékos a lemorzsolódás: a többség a második évfolyamon feladja, mivel úgy gondolja, hogy nem éri meg befejezni. Ehhez az IVSZ szerint a képzés tartalmi problémái és az eszközállomány gyors elavulása is hozzájárul, hiszen a 2011 óta tartó eszközbeszerzési tilalom ellehetetleníti a fejlesztést.

A hiány feltornázta a béreket az IT-szektorban: az ágazatban tavaly átlag 8-10 százalékkal emelkedtek a fizetések, és a bankszektor után itt vannak a legmagasabb jövedelmek. A cégek egymás elől vadásszák le nemcsak a tapasztalt szakembereket, de már a friss diplomás kezdőkért is sorban állnak. A szoftverfejlesztőknél junior pozícióban bruttó 410 ezer forint körül alakulnak a bérek, a ranglétrán feljebb lépegetve már 600–900 ezer között mozognak az fizetések. A vezető állásokban jellemzően havi 1,1 milliót lehet keresni.