Hiába volt gyors Michelisz, most is utolérte a balszerencse

Fotó: MTI / Marjai János

-

A Honda pilótája a mezőny végéről indulva a 6. helyig jött föl, majd az utolsó körben kitört az egyik kereke, és végül 10. lett. Ficza Feri a második futamot is befejezte, ezúttal 14. lett.


A túraautó világbajnokság (WTCC) Magyar Nagydíjának második futamát a világbajnoki éllovas argentin José Maria López.nyerte, Yvan Muller és Tiago Monteiro előtt. A gyári Honda csapat magyar versenyzője, Michelisz Norbert az utolsó helyről rajtolva a 6. pozícióba küzdötte föl magát, azonban az utolsó körben kitört a bal hátsó kereke, így végül csak a 10. helyre hozta be az autót. A Zengő Motorsport fiatal versenyzője, Ficza Feri a második mogyoródi futamon is célba ért, a délutáni 9. után ezúttal a 14. helyen intették le.


Az utolsó kanyarok egyikében adta meg magát a Honda bal hátsó kereke


José Maria López, Tom Coronel, Rob Huff, Tiago Monteiro volt az első négy sorrendje a rajtrácson. Az első futamot műszaki hiba miatt kihagyni kényszerülő Michelisznek a mezőny végéről kellett indulnia, mivel a szabályok szerint ez volt a büntetés azért, amiért a csapat összes szerelője az ő autóján dolgozott.A két futam között az FIA ellenőrei az összes Hondát átnézték és ellenőrizték a padlólemezeket, de nem találtak szabálytalanságot.

A második futam alatt végig zuhogott az eső, most már minden autó esőgumikon futott, azaz az első futam során 9. helyen leintett Ficza Ferinek, a Zengő Motorport újoncának már nem maradt meg ugyanaz a helyzeti előnye, mint az első futamban.


Ficza Feri újratöltve


Az első kanyart Michelisz kénytelen volt kicsit kiszélesíteni, hogy elkerüljön egy ütközést. Az első körben a López, Huff, Yvan Müller, és az első futamot megnyerő, ezúttal a tizedik helyről rajtoló marokkói Mehdi Bennani bérelte ki az első négy helyet.

A következő körben Bennani áthajtásos büntetést kapott, a négyszeres világbajnok Muller pedig feljött az elmúlt két idényt uraló López mögé, így két gyári Citroën volt az élen – az előzetes várakozásoknak megfelelően.

A 4. kör végén Michelisz még mindig csak 13. volt, eggyel mögötte autózott Ficza, a sor végén pedig a büntetését letöltő Bennani igyekezett.


Catsburg és Ekblom tánca


A két kört bent töltő biztonsági autó (Demoustier csapódott a gumifalba) miatt az 5. körben indult újra a verseny, ami így 17 körös lesz majd (a biztonsági autó mögött megtett köröket is „le kell versenyezni”). Két körrel később Michelisz megelőzte Valentét, és feljött a 10. helyre.

A 10. körben Michelisz már a 9. helyről támadta a Chilton, Coronet, Catsburg triót, utóbbit meg is előzte. Eközben Ficza továbbra is a 13. helyen autózott. Az élen pedig Yvan Muller már az argentin éllovast, azaz Lópezt támadta.

Aztán Coronelt is faképnél hagyta, és miután Rob Huff áthajtásos büntetést kapott Muller meglökéséért, a 12. körben Michelisz már a 6. volt - az utolsó, azaz 17. helyről rajtolva! Az élen López, Muller és Michelisz csapattársa, Tiago Monteiro haladt.

A következő körökben beállt ez a sorrend, Michelisz az 5.helyen autózó Chiltont üldözte, Ficza pedig tartotta a 13. helyet.


Michelisz pechje


Az utolsó körben viszont újra utolérte a balszerencse Michelizt: kitört a Honda bal hátsó kereke, de Michelisz így is behozta a vasat a 10. helyre. A versenyt pedig López nyerte meg Muller és Monteiro előtt. López az idény harmadik futamán is megnyerte a főversenyt, és ezzel 25. WTCC-diadalát aratta.


Pechito ünnepel


Michelisznek most nem hozott szerencsét a Hungaroring, pedig ebben a futamban óriásit harcolt. Ficza Feri a második futamot is befejezte, ezúttal a 14. helyen intették le.


WTCC, Hungaroring, fő futam (17 kör, 74,477 km), végeredmény:
1. José-María López (argentin, Citroën C-Elysée)
2. Yvan Muller (francia, Citroën C-Elysée) 2.821 másodperc hátrány
3. Tiago Monteiro (portugál, Honda Civic) 14.981 mp h.
...10. Michelisz Norbert (Honda Civic) 36.867 mp h.
...14. Ficza Ferenc (Honda Civic) 1:13.924 perc h.KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!