Hiába várták az olasz kapitány lemondását

Fotó: Getty Images / Harry Engels / Getty Images / Harry Engels

-

Az olasz válogatott nem jutott ki a jövő évi, oroszországi vébére, Gian Piero Ventura még hárít.


"Nem mondok le, mert nem beszéltem a szövetség elnökével. Értékelnünk kell a történteket, és majd meglátjuk..." – mondta az olasz szövetségi kapitány. A 69 éves edző azt mondta: úgy érzi, bocsánatot kell kérnie az olaszoktól az eredményért. Gian Piero Venturát egyébként a keret összetétele és a csapat taktikája miatt is rengetegen kritizáltak.

Az olaszok az idegenbeli 1-0-s vereség után hétfőn, a pótselejtező milánói visszavágóján gól nélküli döntetlent játszottak Svédországgal, így 1958 után maradtak le újból a világbajnokságról.

A szövetségi kapitány távozása biztosnak tűnik, mert a szerződése a hírek szerint tartalmaz egy olyan pontot, hogy menesztik, ha a válogatott nem jut ki a jövő évi tornára. Ventura azt mondta, hosszú évek óta a labdarúgásban dolgozik, ezért tudja, hogyan dolgozza fel a mostani kudarcot.

"Megtiszteltetés számomra, hogy részese lehettem a válogatottnak, együtt dolgozhattam nagy bajnokokkal és másokkal. Ma este értettem meg igazán a nemzeti csapat irányításának jelentőségét. Természetesen nagyon csalódott vagyok" – mondta.

Az olasz sportsajtóban már hetekkel a svédek elleni párharc előtt megjelent, hogy Venturának a pótselejtező kimenetelétől függetlenül távoznia kell. Lehetséges utódjaként Carlo Ancelottit, Antonio Contét, Massimiliano Allegrit és Roberto Mancinit is emlegetik.

A kudarc miatt kérdésessé vált az olasz szövetség elnöke, Carlo Tavecchio sorsa is. Az ország olimpiai bizottságának elnöke, Giovanni Malago a közelmúltban azt mondta, Tavecchiónak le kellene mondania, ha a válogatott nem jut ki a vb-re.

Amikor a nemzeti csapat az előző, 2014-es világbajnokságon nem jutott tovább a csoportkörből, Giancarlo Abete elnök és Cesare Prandelli szövetségi kapitány is azonnal lemondott.