Hiába van bírósági ítélet, az állam spórol a tanárokon

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Hiába a Kúria erről szóló ítélete, egyetlen tanár sem kap bankszámla-költségtérítést. Az állam arra hivatkozik, hogy a törvény szerint ez nem kötelező. Most emiatt egy magánszemély hivatali visszaélés gyanújával tett bejelentést. A bankszámla-költségtérítés érzékeny pontja az államigazgatásnak: a VS korábban két minisztériumnál is kiszúrta, hogy adnak ilyet, a tárcák a cikkeink után visszavonták a juttatást.


Hivatali visszaélés gyanújával tett közérdekű bejelentést a változatos témákban, nagy számban beadott feljelentéseivel ismertté vált Tényi István. Az V. kerületi ügyészséghez eljuttatott bejelentésben ismeretlen tettes szerepel, de a szövegből egyértelműen kiderül: az iskolákat működtető állami intézmény, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ellen íródott, mivel Tényi és százezernyi más pedagógus nem kap úgynevezett bankszámla-kompenzációt .

Bár a magáncégeknél elvileg még lehetséges készpénzben adni a fizetéseket, a közszférában 1999 óta kizárólag bankszámlára utalják a járandóságokat. Ez akkor nagy felzúdulást okozott, hiszen a bankszámla fenntartásának és a bankkártyának vannak költségei, de egyrészt hozzászoktak az emberek, másrészt az önkormányzatok sok helyen adtak évi néhány ezer forintot ezen a jogcímen a közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek.

2010 után viszont, a bankadó, tranzakciós illeték és egyéb terhek miatt ugrásszerűen megnőttek a banki költségek, így ismét napirendre került a költségtérítés. Perek is indultak, és az egyik egyedi ügyben 2013-ban a Kúria hozott egy úgynevezett elvi határozatot, amely szerint kompenzáció jár a bankszámla-költségek után. Ez ugyan nem kötelezi automatikusan fizetésre a munkáltatókat, de lehetett rá hivatkozni, ha valaki perelt a költségtérítésért.


Nem jár, csak adható

A 2013. január 1. óta az állam alkalmazásában álló tanárok – mintegy 123 ezren– biztosan nem kapnak kompenzációt. A Klik a VS.hu kérdésére azt közölte: mivel a kompenzáció nem automatikusan jár, a törvény csak feltételes módban fogalmaz, a központ „jelenleg nem ad ilyen hozzájárulást”. A Klik egy olyan törvényi rendelkezésre hivatkozik, amelyről Tényi István megfeledkezett a bejelentésében: eszerint 2014. január 1-től a bankszámla-kompenzáció egyáltalán nem kötelező.

2014 előtt a törvényben az állt, hogy a fizetés számlára történő utalása, illetve „egyszeri felvétele” a közalkalmazott részére „költségtöbbletet nem okozhat”. Tavaly január elsejétől viszont ennek helyére azt illesztették, hogy bankszámla-kompenzáció „adható”, aminek maximális összegét a mindenkori költségvetésben határozzák meg. Ez jelenleg ezer forint, ami egy embernek nem sok, de mégiscsak valami, ugyanakkor az összes közalkalmazott számára évente milliárdos összeget jelentene.

A Kúria – Tényi által hivatkozott – elvi határozata automatikusan egyébként sem kötelezi semmire a Kliket, az csak akkor alkalmazható, ha valaki pert indít az elmaradt összegért. A Munka törvénykönyve szerint az elmaradt járandóságot három évre visszamenőleg lehet követelni, vagyis 2014. január 1. előtti banki költségeket meg lehet próbálni kiperelni a Kliktől mint a korábbi munkaadók jogutódjától.

Ilyen keresetet az érintetteknek egyénileg kell benyújtaniuk, és igazolniuk kell, hogy ténylegesen milyen költségek merültek fel. Kérdés persze, ki az, aki bepereli a saját munkaadóját, és az is visszatarthatja a lázongókat, hogy a per költsége vélhetően több lenne, mint a hozadéka.


Az államtitkárok tévedésből kaptak

A bankszámla-kompenzáció ügye évek óta vissza-visszatér a központi közigazgatásban is. 2011-ben az Index számolt be elsőként arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai fejenként ötvenezer forintot vettek fel ezen a jogcímen, és szerényebb mértékben, de más tárcáknál is volt hasonló kifizetés. Bár akkor a kormány elvileg megszüntette ezt a juttatást, az újra felbukkant a különböző tárcáknál. Mikor ez kiderült, a kormány azt közölte, hogy megszüntetik a kompenzációt.

Tavaly ősszel a VS.hu szúrta ki, hogy az egyebek mellett a Kliket is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) a miniszter és az államtitkárok havonta ezer forint folyószámla költségtérítést kaptak. Az Emmi akkor azt közölte, tévedés történt, az utalásoknál, ezeket a tételeket pedig visszafizettetik a vezetők. A kormányzati oldalon közzétett, legfrissebb adatok szerint valóban levontak néhány ezer forintot az államtitkárok illetményéből ezen a jogcímen.

Februárban aztán ismét lapunk írta meg, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál is jár hasonló juttatás. Akkor azt mondta a tárca, hogy


A folyószámla-költségtérítéseket a bérszámfejtés során bekövetkezett technikai hiba miatt fizették ki az állami vezetőknek. A tárca az összegek visszatérítéséről soron kívül intézkedik.