Hiába próbálták megverni Zuckerberget

Forrás: Fotó: Europress/AFP/Josh Edelson

-

A Facebook alapítója az év eleje óta 12 százalékkal növelte vagyonát. Hasonló tempót csak az IKEA alapítója tudott felmutatni.


Öt hónap alatt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának vagyona nőtt a legnagyobb mértékben a világ leggazdagabb emberei közül - írja a Bloomberg. A keddi tőzsdei záróárfolyamok alapján Zuckerberg vagyona 51,4 milliárd dollárra (14,5 billió forint) rúgott. Ez a január 1-jén mért 45,8 milliárd dollárhoz képest 12,2 százalékos növekedést jelent.


Ennél nagyobb mértékű növekedést a bloomberges lista első tíz helyezettje közül senki nem tudott elérni.A második legjelentősebb gazdagodást Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója produkálta. Január elején 37,2 milliárd dollárnál járt, ami azóta 11,8 százalékkal, 41,6 milliárd dollárra hízott. Közel 8 százalékkal növelte vagyonát a szoftveriparban érdekelt, az Oracle óriáscégről ismert Larry Ellison, aki kedden 42,8 milliárd dollárral rendelkezett a lista szerint.


A ipari konglomerátumot igazgató Koch testvérek (Charles Koch és david Koch) vagyona fejenként 7,5-7,5 százalékkal 54,2-54,2 milliárd dollárra nőtt. A befektetési guruként ismert Warren Buffett 6,4, az amazonos Jeff Bezos pedig 6 százalékkal gyarapodással zárta az első öt hónapot. A teljes vagyon alapján 85,5 milliárd dollárral az élen álló Microsofot-alapító Bill Gates 2 százalékos többlettel zárt az első öt hónapot.

Bár a Zara divatláncot felfuttató Amancio Ortega a teljes vagyon nézve a második helyen áll Gates mögött, január óta nem nőtt a pénze, azaz 72,9 milliárd dollárnál tart. Az első tízben egyedül Carlos Slim mexikói milliárdos könyvelhetett el veszteséget, vagyona ugyanis 6,3 százalékkal csökkent, és így 49 milliárd dollárra apadt.