Hiába mondja, nem kerül börtönbe Novák Előd

-

A jobbikos politikus nyilvánosságra hozta a terrorvészhelyzetre vonatkozó kormányzati javaslatot. A TASZ szerint a titkosítás nem áll meg, a szöveg szabadon terjeszthető.


„30 évre titkosították ezt a kormányjavaslatot, s most ennek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kaphatok, de a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlva (s mentelmi jogomról lemondva) akkor is felhívom a figyelmet rá, hogy abszurd módon titkosítják még ezt az Alaptörvény-módosító javaslatot is” – írta Facebook-oldalán Novák Előd jobbikos képviselő, és egyúttal elérhetővé tette az ötpárti egyeztetésre bevitt módosító javaslatcsomagot.
A „30 évig nem nyilvános” megjelölés miatt gondolja Novák Előd, hogy akciójával 3 éves börtönt kockáztat, azonban ez nincs így.

A hivatkozott paragrafus szerint „a Honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak. Ezen adatok megismerését a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezheti.”

Azonban itt nem államtitokról, hanem döntést előkészítő anyagról van szó, a dokumentumon pedig nem az szerepel, hogy „titkosítva”, hanem az, hogy „tervezet”, ráadásul az egész hamarosan a parlament elé is kerülhet. Az Index törvényalkotási kérdésekben jártas forrásai azt mondják, így „felesleges Novák hősies felajánlása”.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint ráadásul a hivatkozott szabály az Alaptörvény-módosítás nyilvánosságának korlátozásra nem alkalmas, „így a nyilvánosság kizárása ebben a formában semmiképpen sem indokolható. Mivel a törvényi szabály nem erről szól, a tervezet ennél fogva szabadon terjeszthető.”

A terrorfenyegetésre hivatkozva a kormány lényegében a szükségállapotot bevezetésének lehetőségét teremtené meg, de parlamenti felhatalmazás nélkül. Ennek leglátványosabb része a honvédség belföldi bevetése lenne, de több a kérdőjel az állampolgári jogok esetleges korlátozása körül. A kérdésről már volt négypárti egyeztetés, az ellenzék saját javaslattal készül.

A Novák Előd által nyilvánosságra hozott tervezetet teljes terjedelmében itt olvashatja el.