Hiába kérte az USA, a franciák folytatják az oroszok felfegyverzését

Fotó: AFP / RAMZI HAIDAR / AFP / RAMZI HAIDAR

-

A franciák többet veszítenének azzal, ha nem adnák el a hadihajóikat az oroszoknak, mint amit a diplomáciai károk okoznak.


Franciaországot az Egyesült Államok és az európai vezetőhatalmak is kérték, függessze fel a folyamatban lévő hadihajó eladását Oroszországnak. Párizs azonban nem hátrál ki az 1,2 milliárd euró (több mint 300 milliárd forint) értékű üzletből - jelentették francia diplomáciai források a Reutersnek. Az oroszok két Mistral típusú helikopterszállító megvásárlására szerződtek 2011-ben Franciaországgal. Az egyezség további két hajó megrendelését is kilátásba helyezi, vagyis Párizs akár 2,4 milliárd eurótól is eleshet, ha visszalép. Az üzletet még 2011-ben kötötte a két fél, de az ukrajnai események miatt Washington arra kérte a franciákat, hogy „hagyjanak fel Moszkva felfegyverzésével”. Oroszországot a tervek szerint a napokban harmadjára is szankciókkal sújtják a nyugati hatalmak. Azonban ezeknek nem része az, hogy Franciaország beszüntesse a helikopterhordozók leszállítását. Párizs rosszul is járna ezzel a lépéssel, mert a szerződésben olyan kitételek vannak, amelyek azt eredményeznék, hogy kártérítést kellene fizetniük Moszkvának. Az orosz védelmi miniszter múlt héten már jelezte, kifizettetik a büntetéseket, ha nem kapják meg a hajókat. „Ha így cselekednénk, Franciaországot büntetnénk. Nagyon könnyű azt mondani nekünk, hogy tartsuk vissza a hajókat, de erre nincsen lehetőségünk” - idézi a Reuters az egyik francia diplomatát, aki felelős az üzletkötésért.


A NATO és Oroszország kapcsolata

A hidegháború vége óta eltelt 20 évben ez az első alkalom, hogy egy NATO-szövetség új katonai eszközöket adna el Oroszországnak. A Szovjetek és a Nyugat az 1948-49-es berlini blokádig rendszeresen üzletelt fegyverekkel és harcigépekkel. Azonban a vasfüggöny „leeresztése” után befagyott a kereskedelem. Most azt kifogásolják Franciaország NATO-partnerei, hogy az orosz hadsereg fejlett haditechnikához jut a Mistralok révén. A franciák azonban ezt elutasítják. „Csak a járműveket szállítjuk le a szükséges, nem katonai jellegű felszerelésekkel” - közölte a francia védelmi miniszter még tavaly, hogy feleljen a washingtoni aggályokra. A 2011-ben megkötött szerződés sokáig diplomáciai áttörésnek tűnt, amely azt mutatta, hogy javul a viszony a Nyugat és Oroszország között, de az ukrajnai események miatt a franciákon kívül senki sem támogatja az adásvételt. A mostani orosz bevásárlás 1000 új munkahelyet teremtett Franciaországban.