Hiába keresték, valószínűleg nem létezik a náci aranyvonat

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

A műszeres vizsgálatok szerint lehet, hogy van alagút, de hogy nincs benne vonat, az szinte biztos. Pedig sokak fantáziáját megmozgatta az állítólagos felfedezés.


Lehetséges, hogy van egy alagút a dél-lengyelországi Wałbrzych körüli hegyek alatt, de nincs benne arannyal megrakott náci vonat – erre a csalódást keltő megállapításra jutott a Krakkói Bányászati Akadémia kutatócsoportja, amely az utóbbi hónapokban mágneses rezonanciát érzékelő berendezéssel vizsgálta a környéket. A kutatócsoport keddi sajtótájékoztatóján számolt be az eredményekről – számolt be a Lengyel Rádió angol nyelvű honlapja. Janusz Madej, a kutatócsoport vezetője szerint észre kellett volna venniük, ha egy nagy fémtárgy rejtőzik a föld alatt.

Még augusztusban kürtölték világgá a hírt, hogy egy lengyel és egy német kincsvadász rábukkant arra a német páncélvonatra, ami a feltételezések szerint Alsó-Sziléziában tűnt el a második világháború végén, miközben az előretörő szovjet hadsereg elől menekülve szállított el fegyvereket és értéktárgyakat. A feltevések szerint egy alagútba vezették a szerelvényt, amelyet aztán befalaztak, és az évek során teljesen nyoma veszett. Augusztus óta nagy erőkkel folytak a kutatások, amelyekbe a hadsereget is bevonták, mert félő volt, hogy éles robbanószerek lehetnek a rejtekhelyen.