Hiába keresnek 700 marokkói dzsihadistát

Fotó: MTI/AP / Bram Janssen

-

Az Iszlám Állam soraiból szöktek meg, és nem tudni, hol lehetnek.


A marokkói hatóságok szeme elől eltűnt 700 szélsőséges iszlamista. Szíriában és Irakban az Iszlám Állam oldalán harcoltak, de elmenekültek, amikor a nemzetközi koalíció offenzívát indított a terroristák ellen.

A titkosszolgálatok nem tudják, hol vannak, milyen terveik vannak – mondta a Marokkói Stratégiai Tanulmányok Központjának elnöke egy marrákesi biztonságpolitikai fórumon. Mohamed Benhamu szerint az 1634 marokkói harcos közül 615 elesett. A 285 hazatérő majdnem mindegyikét sikerült elfogni és bíróság elé állítani.


Menekülnek

Marokkót nyugtalanítja a Líbiában megjelent szélsőségesek problémája. Szerinte Líbiában az Iszlám Államnak a csúcsponton 7500 harcosa volt, de 2500-an elestek Szirt védelmében. Jelenleg mintegy 5000 külföldi dzsihadista menekül dél felé, ők veszélyt jelentenek a szomszédos országokra és Marokkóra.

Marokkóban nem volt komolyabb terrorista merénylet a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása és az Iszlám Állam megalakulása óta. Feltételezett terroristák letartóztatása viszont gyakori az ország egész területén.