Hiába fogadja be a menekülteket Németország, csak töredékük dolgozhat

-

A menekültstátus elérése után még átlagosan 15 év kell ahhoz, hogy a menekültek ugyanolyan arányban dolgozhassanak Németországban, mint a klasszikus gazdasági bevándorlók, számolt be róla a német szövetségi munkaügyi ügynökség (BA).


A munkaügyi ügynökség szerint a menekültek munkaerő-piaci integrációja lassú folyamat, és csak 8 százalékuk tud elhelyezkedni a menekültstátus megszerzése utáni első évben. Tízből nyolcan ugyanis nem rendelkeznek a német előírásoknak mindenben megfelelő képzettséggel, vagyis azonnal honosítható végzettséggel. Akik nem tudnak elhelyezkedni, munkanélküli ellátásra szorulnak.

A foglalkoztatottsági arány aztán fokozatosan emelkedik, és az ötödik évben eléri az 50 százalékot. A nem menekültstátusban lévő külföldi állampolgárságú munkavállalókra - a klasszikus gazdasági bevándorlókra - jellemző szintet 15 év alatt éri el a menekültek foglalkoztatottsága.

A BA-hoz viszont jövőre 2000 új munkatársat vesznek fel a menekültek miatt.

Németországban - igaz megkötésekkel - a menedékkérők és befogadottak is dolgozhatnak, sőt kötelességük is elfogadni a befogadóállomásokon, szállásokon felajánlott munkát, amelyért munkaóránként 1,05 eurós fizetés jár. Ha ezt megtagadják, megvonhatók tőlük a különböző juttatások.