Hiába csapott be másodiknak, csak a harmadik időt úszta

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Elképesztő hiba miatt nem védheti meg címét a 200 gyors olimpiai bajnoka, a francia Yannick Agnel.


A francia úszók olimpiai válogatóján a férfiak 200 méteres gyorsúszása különösen fontos volt, ugyanis Yannick Agnel személyében ők adják a címvédőt, és a váltóik is aranyesélyesek 4x100-on (Londonban nyertek) és 4x200-on is (Londonban ezüstérmesek lettek). Jelen állás szerint azonban úgy néz ki, hogy Agnel nem lesz képes megvédeni az egyéni számban szerzett aranyérmét.

Ugyanis a válogatón 1:46.99 perccel csak a harmadik időt úszta Jeremy Stravius (1:46.18) és Jordan Pothain (1:46.81) mögött. Legalábbis az óra ezt mutatta, a helyszínen azonban szabad szemmel is látható volt, illetve a verseny során készült felvételek is tanúsítják, hogy Agnel megelőzte Pothaint.


Alul Agnel, fölötte (és mögötte) Pothain


„Számomra egyértelmű, hogy én lettem a második – mondta a verseny után Agnel. – Akivel csak beszéltem, mindenki azt mondta, hogy én értem el a falat másodikként, jól látható előnnyel. Még soha nem történt velem ilyen, és szerintem a francia olimpiai válogatók történetében is példátlan az eset.”

A versenybizottság nem változtatta meg az időeredmények alapján felállított sorrendet, így Agnel a francia olimpiai bizottsághoz fordul jogorvoslatért. Előfordulhatott, hogy Agnel nem nyomta meg elég erősen a falat, a benyúlás során, bár, amilyen tempóban ráúsznak a falra a 200 gyors finisében, ez elég valószínűtlennek tűnik.


A végeredmény


Az viszont biztos, hogy a jövőben csak az első két helyezett kapja meg a lehetőséget, hogy megússza a francia úszószövetség által felállított (és a FINA által megállapítottnál is erősebb) 1:46.06 perces szintidőt, ami az automatikus kvalifikációt jelenti a távon induló francia versenyzőnek.

A 2013-ban a LEN-nél (Európai Úszószövetség) a kontinens legjobb férfi úszójának választott Agnel a majdani döntéstől függetlenül biztos, hogy tagja lesz a franciák 4x100-as és 4x200-as gyorsváltójának is.