Hiába az árcsökkentés, az útlevél egy vagyonba kerül majd

Fotó: MTI / Pénzjegynyomda

-

Bár egy sor okmány ingyenessé válhat, az akár 67 ezer forintba kerülő útlevél kimaradt a szórásból.


A parlament csütörtökön tárgyalta első körben az illetéktörvény módosítását, amelynek köszönhetően - ha a részletes vita utána elfogadja a parlament - ingyenes lesz egy sor okmány megszerzése, köztük a személyi igazolvány, a lakcímkártya, valamint az első jogosítvány. A törvénymódosításból azonban kimaradt az útlevél. Márpedig ez az egyik legdrágább tétel a személyi okmányok közül.


A normál útlevél ára akár több tízezer forintra rúghat. A személyi igazolvány ezzel szemben 1,5-3 ezer forint, a lakcímkártya első alkalommal már most is ingyenes, ha azonban pótolni kell, akkor 1000 forintba kerül, az első jogosítványt pedig jelenleg 1,5-4 ezer forintért adják a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) felsorolása szerint. Az idén egyébként a KEK KH adatai szerint 1,2 millió személyi igazolványt igényeltek a hivataltól, az útlevelekre pedig 315 ezer kérés érkezett.


A Buksza azt kérdezte a törvénymódosító javaslatot benyújtó Lázár János vezette Miniszterelnökségtől, hogy az útlevél miért maradt ki a körből. A sajtóosztály válaszából leegyszerűsítve az derül ki, hogy a bürokráciacsökkentésről szóló nemzeti konzultáció miatt. „Első körben azok a díjak kerültek eltörlése, amelyekre a legtöbb javaslat érkezett az állampolgárok részéről a konzultáció során" - írta a Miniszterelnökség. A szaktárca az elküldött válaszban, Lázár János miniszter pedig csütörtökön a parlamentben is utalt arra, hogy a jövőben újabb ügyintézési díjakat törölhet el a kormány. Az MTI beszámolója szerint Lázár János azt mondta az érintettek számára összességében 10 milliárd forintos megtakarítást jelentő javaslatról, hogy "egyáltalán nem kellene ügyintézési díjat fizetnie az állam felé annak, aki befizeti adóját, de mint mondta, ennek egyelőre nem jött el az ideje".


Az útlevél kiváltásának díja nagyon széles tartományban mozog, idén nyáron, az utazási szezon előtt felsoroltuk az útlevéligénylések díjait, amelyből kiderül, hogy harmincszoros különbségek lehetnek.01

A 2,5 ezer forintos útlevél

A legolcsóbb megoldáshoz meg kell felelni bizonyos feltételeknek. Ennyiért 1 évig érvényes, ujjlenyomat nélküli útlevelet adnak 20 napon belül, ez azonban nem mindenkinek elérhető. Ujjlenyomat nélküli okmányt csak azok kaphatnak, akik fizikailag képtelenek ujjlenyomatot adni, vagy kezelőorvos által kiállított igazolás alapján az igényléskor az egészségi állapotuk miatt nem képesek személyesen eljárni.  Szintén 2,5 ezer forintba kerül a 70 év felettieknek a 10 évre szóló ujjlenyomatos útlevél. A fiatalok útleveléért is ennyit kell fizetni, ám a 6 évesnél kisebb gyerekek okmánya csak 3 évig érvényes, a 6 és 18 év közötti korosztály tagjainak kiadott útlevél pedig 5 évre szól. Ezekre is maximum 20 napot kell várni. 


02

A 7,5 ezer forintos útlevél

Szintén 20 napon belüli átfutási idő mellett 5 évig érvényes útlevelet adnak.


03

Ennyiért adják a 10 évre szóló útlevelet, legfeljebb 20 nap alatt.


04

Az új útlevél megrendelésekor le kell adni a régit. Ha nincs meg, elveszett vagy megsemmisült, akkor duplázódnak az előbb felsorolt díjak. Így az 5 évre szóló 20 napon belül kiadott útlevél 15 ezer forintba kerül.


05

Ha nincs meg az útlevél, akkor a 10 évre érvényes okmány – 20 napon belül – 28 ezer forintért érkezik.


06

Ha a 20 napos ügyintézés nem fér bele, akkor extra díj fejében felpörgethető az eljárás. Az eddig felsorolt alapdíjakra rakódnak a felárak. A 7 nap alatt elkészülő útlevélért 19 ezer forint többletet kell fizetni, a 3 napon belüli útlevélért már 29 ezer forintot kell adni. Ha pedig 24 órán belül kell az útlevél, akkor 39 ezer forint a felár. A legdrágább megoldás 67 ezer forintba kerül: ennyiért adnak az elveszett útlevél helyett 24 órán belül 10 évig érvényes új úti okmányt. Abban az esetben nem kell fizetni, ha az útlevelet azért kell lecserélni, mert az úgynevezett biometrikus azonosítót tartalmazó tároló elem nem, vagy hibásan tartalmazza az előírt adatokat. Lehet kérni ingyenes eljárást is, ha az anyagi helyzetünk nem engedi meg ezt a kiadást, a jogosultak körét a vonatkozó kormányrendelet szabja meg.