Hiába altatják, Európa trónjára tör a Veszprém

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Anikó / MTI/MTVA / Kovács Anikó

-

HÁTTÉR

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában egy Final Four-újonc törheti meg a kilenc éve tartó spanyol-német hegemóniát: a 20 ezres kölni arénában a magyar bajnokra vár küldetés. A veszprémi BL-győzelem soha nem látott triplát adna a magyar kézilabdának a győri BL-, és a szegedi EHF-kupagyőzelem után. A korábban 180-szoros válogatott Borsos Attilával néztük meg, mi kell hozzá.


Final Four-újonc létére alaposan körbeudvarolták a Veszprémet a BL-elődöntőben rá váró Kielnél. A német klub izlandi beállósa, Pálmarsson azt emelte ki, hogy a magyar bajnoknak minden posztján két klasszisa van, a szintén izlandi edzője, Gíslason pedig nem kertelt az EHF honlapjának: „Ki kell mondanunk, hogy a Veszprém az egyértelmű esélyese az elődöntőnek.” A klub elöljárója, Sabine Schust rátett egy lapáttal az altatásra, amikor azt mondta, még arra sem számítottak a német csapatnál, hogy ebben a szezonan eljut a négy közé 2012, 2010 és 2007 BL-győztese. „Papíron tényleg gyengébbek, mert elveszítettek két-három meghatározó játékost a tavaly BL-4. csapatból” - ismerte el a VS-nek a korábban 180-szoros válogatott Borsos Attila. „A Veszprém közben mindenképp erősödött, többek közt a Kieltől elhozott Iliccsel, tehát szakmailag megalapozottak a nyilatkozatok. Másfelől azért ez altatás is. Aki a Bundesligát megnyeri, az nem akármilyen csapat, tehát semmiképp nem lehet itt egy gyengébb és egy erősebb párharcáról beszélni. Legyen most a teher Veszprémen, erről szólnak a nyilatkozatok.” Gíslason alá is támasztotta mondandóját azzal, hogy a magyar csapatnak alternatív lehetősége van a kispadon, és tapasztaltabbak a játékosai, de Borsos Attila számára ezek nem igazi érvek. „Egy ilyen Final Fouron, főleg az első mérkőzésen nem a kispadok a meghatározóak. A Kiel pedig erre nagyon jó példa, hiszen nyertek úgy korábban BL-t, hogy gyakorlatilag nyolc játékosuk volt, és azzal le tudták hozni a két meccset. Emellett, ha megnézzük az összeállításukat, nagyon harcedzett játékosokból állnak, akik évek óta a Bundesligában szerepelnek, bírják a fizikai terhelést, és tapasztalatuk is van.” Az évek óta szakkomentárként is tevékenykedő Borsos ezzel együtt elismerte, a döntőben már lehet jelentősége a hosszabb kispadnak. „Ott már számítani fog, hogy a másik meccsen fáradt játékosok helyett kit tud elővenni az edző.”

A tavalyi BL-negyeddöntőben mindkétszer a Kiel nyert A tavalyi BL-negyeddöntőben mindkétszer a Kiel nyert

Érnek-e valamit Ilics Kieltől lopott titkai?

Ha csupán a négyes döntő kereteit nézzük, a Veszprém mellett a Barcelona is egy szinttel feljebb van a Kielhez és a Flensburghoz képest: „A spanyoloknál ugyanúgy minden poszton két klasszis van, de mindezt a németek helyzeti előnye kompenzálhatja. A 20 ezres kölni aréna java része velük lesz, és ne feledjük, hogy csak a hétvégén fejeződött be a Bundesliga, ritmusban vannak. Ezzel szemben a mieink például hetek óta nem játszottak, ami pihenést jelent, de hátrány is: tapasztalatom szerint a játékosok ilyenkor elveszítik a meccseken szerzett ritmust. A Barcelonát ezen kívül egy gyenge bajnokság is hátráltatja.” A Kielt viszont külön doppingolja egy friss bravúr: a hétvégén legalább 13 góllal kellett nyernie a Bundesliga megnyeréséhez, és ezt a Füchse Berlin 14 gólos kiütésével meg is tette. „Bár a Füchse le volt eresztve a Szeged elleni EHF-kupakudarc miatt, ez akkor is nagy eredmény, és közel csúcsformára utal.” Momir Ilic tavaly nyáron váltott a Kielből a Veszprémbe, korábbi csapattársa, Pálmarsson (akit egyébként szintén le akar igazolni a magyar klub) szerint előny az MKB-nek, hogy a szerb klasszis több figurájukat is ismeri. Borsos Attila ezt is inkább csak marketingszövegnek tartja. „Egy Kiel-szintű csapat kombinációit mindenki ismeri, hisz mindenki százezerszer megnézhette már. Egy német bajnok vagy akár egy Veszprém is, nem attól erős, hogy olyan marha jó figurái lennének, hanem attól, hogy olyan játékosaik vannak, akik bármikor végre tudják hajtani. Egy figurának két-három lebontása van, a jó játékosok pedig ki tudják választani, ami ott működik. Arra fel lehet készülni, hogy ha jön keresztbe a Pálmarsson, de mind a három kimenetet úgyse tudja levédekezni az ellenfél.” A szakember legfeljebb azt tudja elképzelni, hogy olyan védekezéssel készül a Veszprém, amivel ezeket a kombinációkat megzavarja. Ugyanakkor a Kiel védekezésének feltérképezése döntő lehet. „A BL-negyeddöntőben PSG elleni továbbjutás kulcsa az volt, hogy a franciák védekezésének a gyenge pontjaira, például a beállós körüli védekezésre nagyon jól rá tudtak játszani. Vagy abból volt gól, hogy Nagy Laci kintről lőtt, vagy abból, hogy kijebb jöttek rá, és a beállós megkapta a labdát.” Nyilván vannak a Kielnek is gyengébb pontjai, ezekre rá lehet mejd tapadni, de Borsos Attila nem hiszi, hogy Ilics ezekről különösebb titkokat tud mondani.

Ilics játékán sok múlik az elődöntőben Ilics játékán sok múlik az elődöntőben

A védelem adrenalinkérdés, de meg kell oldani!

A Barcelonával korábban két BL-t is megnyerő (2005, 2011) Nagy László a VS-nek azzal kezdte a nyilatkozatát (lásd lejjebb), hogy a Kiel ellen a védekezés preciz kivitelezése lesz a legfontosabb, elsősorban a gyors lerohanások megakadályozására. Erre rárímel, hogy a magyar csapatba egy éve érkező Ilics szerint a Veszprém a védekezésben lépte a legnagyobbat előre az elmúlt szezonban. És ezt támasztotta alá Borsos Attila is: „A PSG elleni BL-meccsek és a Szeged elleni döntő felvonásai is azt mutatták, hogy remekül összeállt a Veszprém korábban gyengébb védekezése. Nagyon sok labdát tudnak szerezni, és ebből az Iváncsik-testvérek, valamint Ugalde indulni tudnak.” Most az lesz a legfőbb kérdés, hogy a kölni arénában ez mennyire fog működni. „A védelem az egy adrenalinkérdés 50 százalékban” – mondta Borsos. „Sok füg attól, hogy a védőjátékosokat felspannolja majd a nyomás, vagy lebénítja. Márpedig iegy 30 centinyi helyezkedési hiba vagy egy tizedmásodpercnyi csúszás a reagálásban, pont elég a kapott gólhoz. Ugyanakkor a másik oldalon egy közepes játékost is oroszlánná tudja változtatni a hazai közönség.” A közönség persze nem csak a németeket fogja támogatni, mert bár a veszprémiek csak 500 jegyet kaptak a 20 ezres arénában, sokan az interneten vettek jegyet, így a klub több ezer magyar drukkerre számít. Hogy muszáj megoldani a felpörgést, Borsos Attila nyomós érvekkel támasztotta alá. „A Kielnek klasszis átlövősora van, élén a korábbi veszprémi Vujinnal, akinek ha jó napja van, ipari termelést mutat a gólokból, viszont ha jó védekezéssel elbizonytalanítják, akkor messze az átlag alatt játszik. Az ő semlegesítése az egyik kulcstényező lesz.” Tavaly nem igazán sikerült, a szerb a két csapat tavalyi BL-negyeddöntőjében 15 gólt lőtt volt csapatának.

- -

Sjöstrand sebezhető, Ilics levédekezhető, Nagy Laci más dimenzió

Az ellenfél viszont várhatóan ugyanígy készül majd Ilicsre: „Van egy sanda gyanúm, hogy a Kiel speciális taktikát dolgoz ki ellene. Az tény, hogy Ilics ismeri a Kielt, de Gíslandssonnál kevés edző ismeri jobban Ilicset, ki fogja okosítani ellene a játékosait. A Veszprémnek egyébként két átlag fölötti játékosa van, Nagy Laci és Ilics, eddig amikor kellett a kulcsmeccseken hozták is a győzelmet. Viszont a kettő közül Ilicset le lehet védekezni, de ha Nagy Laci jó formában van, akkor szinte megállíthatatlan.” Borsos a kapusoknak ad még kiemelt szerepet: „A Kielben a svéd Sjöstrand sebezhető, de ha felhozzák, és transzba esik, és kiválóan véd, tehát az elején tilos belelődözni. Nálunk pedig Alilovic jobbik arcát várjuk, hiszen ebben a szezonban eddig elég váltakozóan védett.” Nagy taktikai meglepetést a Kieltől nem vár Borsos Attila, azt viszont valószínűnek látja, hogy feltolt védelemmel, vagyis nyitott védősorral operál majd. „Nem hiszem, hogy hatos falat védekeznek, mert azt szétszedi a veszprémi átlövősor.” Ugyanakkor a veszprémiek az utolsó három hétben várhatóan éppen erre készülnek szerinte. „Persze egy speciális védekezés ellen készülni, meg a meccsen lejátszani ugyanazt, az két különböző fogalom. Ráadásul a Veszprém nincs hozzászokva ehhez a szinthez, amit a Kiel tud védekezni.” A védekezéshez nagyon kellene Fazekas Nándor bevetése, akit május eleji kéztörése után oxigénterápiával rekordidő alatt meggyógyítottak. A héten már a csapattal edzett, a szintén felépült  iráni átlövővel, Dzsamalival együtt, ám Borsos nem hiszi, hogy a pályán is ott lesznek. „Az már egy nagyon rossz jel lenne a Veszprém számára, ha be kellene őket vetni. Inkább pszichés okokkal magyarázom, hogy ott vannak, egy fontos üzenet az ellenfél felé.” Mindenesetre a hét elején Fazekas az MTI-nek azt mondta, ha a fájdalomküszöbe bírja a lövéseket, ott lesz az elődöntőben.

- -

A legfőbb kihívás: Sterbik-fóbia és harcosok klubja

Nagy László nem volt hajlandó beszélni a másik két ellenfélről, Borsos Attilával viszont elnéztünk a döntő felé, előbb a német, aztán a spanyol riválist elemezve. „Ha Flensburg képes lenne megverni a Barcát, az nemcsak azért lenne jó nekünk, mert picit gyengébb csapat, mint a spanyol. Nekik van a négy között a legrövidebb keretük. Ahhoz, hogy a bravúrt véghez vigyék, a kulcsembereiknek végig kell játszaniuk, a döntőre ki lennének lugozódva.” „A Barcelona viszont forgatja a játékosait, és két brutálisan jó kapusa van, Danijel Saric és Sterbik Árpád személyében. Tehát, ha odajutunk, leginkább az lesz a kérdés, hogy lesz-e Sterbik-fóbia. Főleg akkor lesz nehéz, ha a Barca egy sima győzelmet arat az elődöntőben.” Borsos hangsúlyozta, a Barcának hallatlan rutinja van, az összes klasszisa 30 fölötti: „Rutenka, Karabatic, Enterrios, Lazarov, Sarmiento, Noddesbo, ezeknek a harcosoknak újat nem lehet mutatni. Viszont arra sem lehet játszani, hogy elfáradnak, mert nem fognak. Egyetlen reménysugárt a BL-negyeddöntő első meccse adja, ahol a Löwentől kikaptak. Ez megmutatta, hogy ők sem sebezhetetlenek. 20-11-re elbukni egy félidőt komoly kisiklásnak számít.” Borsos Attila a magyar-német elődöntőben 50-50 százalék esélyt lát a győzelemre, az esetleges Barcelona elleni döntőben pedig a spanyoloké 55, a magyar bajnok esélye 45 százalék nála. Ha mindkét meccset behúzzák a veszprémiek, történelmi triplát ér el a magyar kézilabda, korábban soha nem volt egy idényen belül három nemzetközi kupagyőzelmünk. „De a két kupagyőzelemhez is 32 évet kell visszamenni, 1982-ben a férfi BEK-et nyerő Honvéd és a női BEK-et elhódító Vasas érte el a bravúrt” - tette hozzá Borsos Attila. A magyar siker egyúttal a BL 2004 óta tartó monotonitását is megtörné, az elmúlt kilenc idényben ugyanis csak spanyol vagy német csapat nyerte a trófeát, és más nemzetnek a döntőbe sem sikerült bejutnia.

Nagy László így hangolt a kölni bevetésre

A veszprémiek a másik két elődöntős együttesből, a Flensburgból és a Barcelonából is felkészültek, de egyelőre csak az elődöntőre összpontosítanak, így Nagy László is csak a másik német csapatról beszélt a VS-nek. „A legfontosabb a Kiel gólerős gyors lerohanásos játékát megakadályozni, ha ez megy, akkor partiban lehetünk.” A világklasszis átlövő a negyeddöntőben kivert PSG-hez képest összeszedettebb ellenfélre készül. „A csapat gerince évek óta együtt játszik, így a mi dolgunk is összetettebb lesz, lényegében mindenre kell figyelnünk egyszerre.” Nagy szerint csupa olyan játékosuk van, akiknek a korábbi meccsei miatt nem lehet probléma a 20 ezres kölni aréna. Az hogy a csapat hosszú évek után túlélte a negyeddöntőt, már a múlté, nincs a fejekben, de az segíti őket, hogy már az alapcélt elérték a Final Fourral. „Tény, nincs teher rajtunk, olyan kihívás előtt állunk, aminél motiválni senkit nem kell, és szerencsére minden esélyünk megvan, hogy labdába rúgjunk a többi csapat mellett.” Fazekas Nándor bevetésére ő jóval több esélyt lát Borsos Attilánál. „Fontos, hogy ilyen kaliberű tornára két kiváló kapussal utazzunk el. Alilovic képes ugyan hatvan percet extázisban játszani, de megnyugvás, ha egy másik kiváló kapus is bevethető.”

A Final Four programja: szombat, elődöntő: MKB-MVM Veszprém - THW Kiel (német) 15.15 Barcelona (spanyol) - Flensburg-Handewitt (német) 18.00 vasárnap: bronzmeccs 15.15 döntő 18.00 Az M1 a Veszprém mindkét mérkőzését, a DigiSport 1 pedig az összes találkozót élőben adja.