Hiába a pápa közbenjárása, kivégeztek egy nőt Georgia államban

-

Kelly Gissendaner a férje meggyilkolására bujtotta fel a szeretőjét még 1997-ben. Méreginjekció végzett vele.


Hetven év után először végeztek ki nőt az USA Georgia államában, kedden éjszaka. Az elítélt, a 47 éves Kelly Gissendaner életének méreginjekció vetett véget. Gissendanert emberölésre felbujtásban találták bűnösnek: 1997-ben egykori szeretőjét, Gregory Owent biztatta fel, hogy ölje meg a férjét. A szeretőt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték.

Gissendaner érdekében még Ferenc pápa is felszólalt. A katolikus egyházfő amerikai látogatásán sürgette, hogy vizsgálják felül az ügyet. A pápa kérését Carlo Maria Vigano érsek továbbította egy levélben, amelyben azt írta: nem kívánja kisebbíteni a bűnt, amit Gissendaner elkövetett, de egy újabb megfontolás mind a jog, mind az irgalom szempontjából hasznosabb lenne.

Az elítélt ügyvédei három fellebbezést is benyújtottak a Legfelsőbb Bíróságra, hogy késleltessék az ítélet végrehajtását, de elutasították a kivégzés elhalasztására vonatkozó kérelmet. Szemtanúk egy helyi tévécsatornának azt mondták, Gissendaner halála előtt az Amazing Grace című, ismert egyházi éneket énekelte.

Kelly Renee Gissendaner volt a 16. kivégzett nő az Egyesült Államokban azóta, hogy a legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálos ítélet lehetőségét az országban.