Hiába a milliós fizetés, több tízezer szoftverfejlesztő hiányzik

Fotó: Nexus / István Hajdu

-

A mérnökinformatikus képzés a top 10-ben van, de a cégek még mindig bőven tudnának alkalmazni programozókat, ha többen lennének.


Ezen a héten is tart az EU Code Week, egy olyan esemény, ami a programozást népszerűsíti az iskolákban. Az Index szerint


egymillió forint feletti fizetés sem ritka a programozóknál

mégis hiányszakmának számít nem csak itthon, de Európa-szerte. A cégeknek óriási szüksége lenne szoftverfejlesztőkre, tíz-húszezerre becsülik azoknak a számát, akik hiányoznak ebben a szakmában a munkaerő-piacról.


A tanárok le vannak maradva

Legalább huszonkétezer informatikus hiányzik csak Magyarországról – mondta Durucz Béla szoftverfejlesztő, aki általános iskolásokat is tanít programozásra. Szerinte leginkább a fiatalok tájékoztatásával lehetne fellendíteni az érdeklődést, az általános iskolákban és középiskolákban szinte semmit nem tudnak a gyerekek a programozásról és az informatikus szakmáról vagy a lehetőségekről.


Amikor elkezdtem az egyetemet, érezhető volt, hogy én gimnáziumból érkeztem, sokan pedig informatikai szakközépiskolából

-– mondta Durucz.


Szerinte nagyon nehéz ledolgozni az egyetemi évek alatt azt az előnyt, amit az informatikával foglalkozó szakgimnáziumok adnak. Bár az emelt szintű informatika érettségiben programozni is kell, sokan a mai napig Basicben vagy Pascalban teszik, amiket nagyon kevés helyen lehet hasznosítani a gyakorlatban. Az érettségi rendszere lehetőséget ad korszerű nyelvek használatára is (mint ahogy középszinten is választani lehet a 2003-as Office és a 2010-es, vagy az újabb változatok között), a tanárok viszont általában egy korszerűtlen nyelvet használnak.

Jellemzően csak az alap algoritmusokat tanulják meg, viszont amit Durucz nagyobb problémának tart, hogy a tanárok tudása is sokszor csak eddig terjed. Egy középiskolai informatikatanárnak nem kötelező lépést tartania a naprakész programnyelvekkel, és mivel sokan nem is teszik, nem tudják megfelelően felkészíteni a diákokat a legújabb trendekre azzal a tudással, ami a 90-es években sem volt igazán elég.


Sok a mérnökinformatikus, de nem elég

A népszerűségi listákon előkelő helyen szereplő mérnökinformatikus képzés elvégzése viszont már elég ahhoz, hogy ne legyen problémája egy pályakezdőnek az elhelyezkedéssel. Budapesten a Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Gábor Dénes Főiskola is indít ilyen képzést, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs karán is lehet ezen a szakon tanulni – igaz, ott csak angolul. A képzés hét félévig tart, és egy 320 órás gyakorlat zárja le.

Az egyetemeken is nagy különbség lehet olyan tanárok között, akik szívvel-lélekkel tanítanak, és folyamatosan utánanéznek az újdonságoknak, valamint azok között, akik csak a megélhetésért teszik. Például a C++ programnyelv esetében komoly probléma lehet, ha egy tanár régi könyvből, régi módszerekkel tanít, hiszen ez a nyelv nagyon sokat változott az elmúlt évtizedben.

Aki programozóként szeretne dolgozni, annak az egyik legfontosabb, hogy tartsa a lépést a legújabb fejlesztésekkel – mondta Durucz. Bár magyarul is elérhető szakirodalom, érdemes angolul olvasni, mert az angol nyelvűek általában naprakészebbek. A YouTube-on található oktatóvideók pedig azoknak is hasznosak lehetnek, akik még kevésbé beszélik a nyelvet, hiszen vizuálisan is megjelenik előttünk a kódolás folyamata; ezekből egyre több van. Angolul egyébként is érdemes tudni a programozáshoz, hiszen a programnyelvek többsége egy módosított, „kifacsart” angol nyelv.


Nem lehet elég korán kezdeni

Az általános iskolás gyerekeket azért is nehezebb rávenni a programozásra, mert az első hónapokban rendkívül sok tanulást igényel. Ezalatt még alig-alig éri őket sikerélmény, ráadásul a komolyabb programozáshoz szükséges a középiskolai matematikatudás is. A Scratch nevű programmal például kifejezetten azokat a gyerekeket célozták meg, akiket érdekel a programozás, de még nem rendelkeznek elég matematikai, vagy informatikai ismerettel. Ezzel nem programozni, hanem algoritmizálni, a számítógép fejével gondolkodni tanulnak meg, ami a programozás alapja.


Több évig kell gyakorolni ahhoz, amíg egy jól működő okostelefonos alkalmazást meg tud írni valaki, a későbbi munkaajánlatokhoz pedig már elengedhetetlen a többéves gyakorlat. Azért is érdemes fiatal korban elkezdeni a programozást, mert így időben rájöhet egy gyerek, melyik szakterület vagy programnyelv áll hozzá a legközelebb, melyikre fogékonyabb.


Kitörési lehetőség

Ez a szakma a közép-európai országoknak is egy kitörési lehetőség, hiszen infrastrukturálisan szinte minden adott ahhoz, hogy Magyarország akár informatikus-nagyhatalommá váljon. Például világszinten kiemelkedő a 4G-s lefedettség, ráadásul nem csak okostelefonos vagy számítógépes programok írásánál hasznos tudás a programozás. Autók vagy repülőgépek rendszereinek készítéséhez is szükség van programozókra, ma már szinte minden eszközben van egy kisebb vagy nagyobb számítógép, amit programozni kell és a cégek minden egyes munkaterületre akár külön-külön embert is felvehetnek.

A szoftverfejlesztést akár otthon is lehet végezni, így ha külföldről kap egy szakember megbízást akár egy honlap vagy egy alkalmazás elkészítésére, előfordulhat, hogy nyugati fizetést kap itthon.


Nincs vállalkozás honlap nélkül

Hiba lenne azt gondolni, hogy a Facebook megjelenése kiszorítja a weblaptervezőket a piacról.


,,Egy komoly vállalkozásnak mindenképp kell, hogy legyen saját honlapja,

még a Facebook korában is. Bár a Facebook-oldalak is sok lehetőséget nyújtanak, és ez egy induló vagy kisebb vállalkozásnak elég lehet, egy saját honlapon sokkal látványosabban és könnyebben lehet elérni a célközönséget az ajánlatokkal, a weblapfejlesztésnek mindenképp van jövője. Ehhez például a PHP vagy a Python programnyelvet érdemes ismerni – mondta Durucz.


Több olyan iskola is van Magyarországon, ami néhány hónapos, vagy egy-két éves képzés után akár munkalehetőséget is kínál programozóként.


Ezekkel a végzettségekkel is lehet munkát vállalni, de sokkal szűkebb körben alkalmazható ez a tudás, mintha valaki egyetemet végzett volna.

Amíg egy mérnökinformatikus akár több helyről is kaphat ajánlatokat weblapkészítésre, banki szoftver vagy mobilalkalmazás készítésére, addig ezek a képzések erre nem biztos, hogy megfelelően felkészítenek.


A programozók általában jól keresnek, diákszövetkezetek jellemzően 2000 forint körüli órabérrel szoktak gyakorlatot ajánlani az egyetemistáknak, de főállású távmunka esetén nem ritka a havi 3000 eurós fizetés sem.

Hackerek és támadások

A BKK e-jegy rendszerét akár végzős informatikushallgatók is el tudták volna úgy készíteni, hogy kiküszöböljék a durva hibákat – mondta Durucz. Nem tudhatjuk, hogy mennyi ideje volt erre a T-Systemsnek, de a rendszer elkészítése nem igényelt volna nagy erőfeszítést egy tapasztaltabb szoftverfejlesztőnek.

A júniusi ukrajnai kibertámadáshoz hasonlóak általában vagy zsarolóvírus, vagy túlterheléses támadás következményei. Tökéletes védelem nincs, gyakran az Anonymous hackercsoport is DDoS támadással lehetetleníti el oldalak hozzáférését. Célzott, kifinomult támadások esetén könnyen célponttá válhat egy cég vagy egy ország vezetője, aki nem ért az informatikához, de a számítógépével sok bizalmas adathoz hozzáfér.

Fontos, hogy az informatikához ma már mindenki értsen bizonyos szinten, a számítógép használata nem kuriózum hanem alapkészség. Túlterheléses támadásokat sokszor saját maguk ellen is alkalmaznak a cégek, etikus hackerek ezzel tesztelik a cég honlapját, hogy mennyien tudják egyszerre látogatni, mennyire áll ellent ezeknek a támadásoknak.