Hiába a falfirka elleni bevonat, tele van pingálva a szegedi partfal

-

Nem tudják, mivel lehetne letörölni a falat.


Szegeden májusban adták át a 2,2 milliárdból felújított, két kilométer hosszú partfalat. A falon van antigraffiti bevonat, csak azt nem tudják, hogy mivel szedjék le, mert eddig a festék és a védőréteg is lejött, amikor megpróbálták – mondta a Délmagyar.hu-nak Makrai László, az üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ugyanis kiderült, hogy a járda felőli kavicsos, érdes felületre felvitt homlokzatfesték nem bírja a legalább 70 fokos vizet.


A fal felújításának kivitelezője a Swietelsky Kft. volt, onnan azonban nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogy milyen általánosan használható, kereskedelmi forgalomban kapható graffitieltávolító szert vegyenek, ami leviszi a firkákat, de nem tesz kárt homlokzatfestékben.

A Swietelsky azzal védekezik, hogy ők a szerződés minden egyes pontját betartották, azokat az anyagokat és terveket használták fel, amit az önkormányzattól kaptak, így a partfalra egy réteg festéket, két réteg antigraffiti bevonatot vittek fel. Az anyag kezelési útmutatójából utólag derült ki, hogy az előírt hőmérsékletű víznél és nyomásnál lejön a festék és a védőréteg. Garanciális vállalásukba azonban a rongálás – márpedig a graffiti az – nem tartozik bele.