Feltételezett merénylők is meghaltak a nagy párizsi razziában

Fotó: MTI/AP / Thibault Camus

-

A rendőrség a párizsi terrortámadások ötletgazdáját és a feltételezett kilencedik merénylőt kereste Saint Denis-ben. A hajnalban indult akcióban hárman meghaltak, köztük egy nő, aki magát robbantotta fel. Öt embert őrizetbe vettek a rendőrök, akik közül hárman megsérültek. Cikkünk folyamatosan frissül.A francia hatóságok megerősítették, hogy hárman meghaltak az elbarikádozott észak-párizsi lakásban. A feltételezett merénylők között van egy nő is, aki felrobbantotta magát. A BFMTV és más helyszínen lévő francia médiumok korábban közölték, hogy az egyik halott egy helyi lakos, aki nem volt gyanúsított. A rendőrök öt embert elfogtak. A heves lövöldözés közepette, órákon át zajló akcióban három rendőr megsérült.

Saint Denis-ben két vagy három férfi barikádozta el magát egy társasház egyik lakásában. Az AP hírügynökség helyi lakosok beszámolója alapján arról számolt be, hogy robbanásokkal kezdődött az akció. Hajnalban heves tűzpárbaj kezdődött a lakáshoz kiérkező rendőrökkel.A bevetésben a rendőrség különleges bevetési egysége, a Raid is részt vett – közölte egy, a nyomozáshoz közel álló forrás. 100 fegyveres katonát is kivezényeltek a helyszínre.

A rendőrök Abdelhamid Abaaoudot, a péntek esti párizsi merényletek ötletgazdáját, illetve a feltételezett kilencedik terroristát remélték megtalálni. Eddig arról szóltak a hírek, hogy a párizsi merényletsorozatot szervező férfi Szíriában van, de most rendőrségi források azt közölték a BFMTV-vel, hogy valószínűleg még mindig Észak-Párizsban tartózkodik.
A bfmtv.com közben közzé tett egy felvételt a lövöldözésről, amely helyszíni beszámolók szerint kora hajnal óta, több mint három órán át tartott.A rendőrség lezárta a Jean Jaures tér közelében lévő utakat, és arra kérte a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat. Didier Paillard polgármester bejelentette, hogy az iskolák is zárva lesznek ma St. Denis-ben.Hajtóvadászat és terrorfenyegetések

A francia hatóságok a múlt pénteki, több mint 130 áldozatot követelő terrortámadások gyanúsítottjait keresik. Kedd este derült ki egy videófelvétel nyomán, hogy volt egy kilencedik merénylő is, vagyis hogy a pénteken öngyilkosságot elkövetett, illetve a rendőrség által megölt támadókon kívül nem egy, hanem két elmenekült terroristát kell kézre keríteni.


Éjjel bombafenyegetés miatt megszakította útját Amerikában az Air France francia légitársaság két utasszállító járata, amely Washingtonból, illetve Los Angelesből indult Párizsba. Előbbit a kanadai Új-Skócia tartománybeli Halifaxba irányították, utóbbit a Utah állambeli Salt Lake Citybe – számolt be róla a CNN és az NBC amerikai, valamint a kanadai CBC televízió. A híradások szerint mindkét gép biztonságosan földet ért, és az utasokat kiszállították. Egyelőre nem derült ki, ugyanaz a személy volt-e a fenyegető.

Kedden este a németországi Hannoverben másfél órával a kezdés előtt lefújták a Németország–Hollandia barátságos focimeccset, mert gyanús csomagokat találtak a stadion környékén, illetve a német rendőrség tudomást szerzett egy a rendezvény résztvevői ellen készülő esetleges támadásról. Éjjel a hannoveri pályaudvaron, az egyik vonaton is találtak egy gyanús csomagot.


A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.