Heves harcok Moszulban – a lakosság menekül

Fotó: MTI/AP / Bram Janssen

-

Az iraki erők visszafoglaltak két újabb moszuli kerületet az Iszlám Államtól – közölték szerdán biztonsági források. Közben a lakosok folyamatosan menekülnek a városból.


Az iraki terrorelhárító erők visszafoglalták kedden az ipari övezetet, a belügyminisztérium egyik elitalakulata pedig szerdán behatolt a Mitak kerületbe, és elkezdte megtisztítani azt az Iszlám Állam orvlövészeitől, pokolgépeitől. Az iraki erők három irányból haladnak nyugat felé a városban.

A dzsihadisták úgy vonulnak vissza, hogy közben robbanószerrel megrakott autókat állítanak le a város sikátoraiban, orvlövészek maradnak a háztetőkön, és az épületekben közben ott vannak a lakók. A házak közé föld alatti vagy földszinti átjárókat építettek.

A legtöbb civil a már felszabadított keleti kerületekből menekül el, de a még ostromlott nyugati részekből is – amelyek még teljesen az Iszlám Állam uralma alatt állnak – ki tudnak szökni valamennyien. Ők vagy csónakkal jutnak át a várost kettéosztó Tigris folyón, vagy átevickélnek a romossá lőtt hidakon.

Az október óta tartó ostrom, valamint az élelmiszer- és vízhiány ellenére a legtöbb lakos még mindig a városban van. Az ENSZ adatai szerint 125 ezer ember menekült el a mintegy másfél milliós városból.