Hétvégi kincsvadász találta meg az óriási aranyrögöt

Fotó: AFP / FRANK RUMPENHORST

-

Lakókocsit vesz, és körbeutazza Ausztráliát.


Több mint négy kilogrammos és becslések szerint 190 ezer amerikai dollárt (52 millió forintot) érő aranyrögöt talált egy amatőr kincsvadász Ausztráliában. A férfi Victoria állam híres aranyháromszögében bukkant rá a rögre, és először azt gondolta, hogy csupán egy „öreg lópatkó". Csak akkor vette észre, hogy mit talált, amikor mélyebbre ásott.

A 4121 grammos aranylelet értékét 190 ezer amerikai dollárra becsülik. A kincsvadász egy nappal korábban egy nagyjából teniszlabda méretű, 255 grammos aranyrögöt talált, amely körülbelül 11 ezer amerikai dollárt érhet.


Ez lenne a jutalom

A férfi, aki korábban ígéretet tett kincsvadász barátainak, hogy osztozik velük a profiton, ha nagyobb aranyleletet talál, elmondta: a két aranyrög jelenti számára a jutalmat azért, hogy az elmúlt évtizedben kincsvadászattal töltötte a hétvégéit.

A férfi egyike annak a tucatnyi kincsvadásznak, akik hétvégenként rendíthetetlenül járják a Castlemaine, Wedderburn és Avoca által határolt 9400 négyzetkilométeres aranyháromszöget Victoria állam középső részén. Itt találták meg 1869-ben az eddig felfedezett legnagyobb aranyrögöt: a 97 kilogrammos Welcome Stranger nevet viselő aranylelet mindössze három centiméter mélyen feküdt a felszín alatt.

A most talált két aranyrögnek már készülnek a pontos másai a tervezett aukciókra. A szerencsés kincskereső azt tervezi, hogy a befolyó kisebb vagyonból vesz egy lakókocsit, aztán körutazásra indul Ausztráliában.