Hétvégétől tartós fagy jön

Fotó: MTI / Vajda János

-

Pénteken már havazhat, de az igazán erős lehűlés szombaton köszönt be, írja a Köpönyeg.hu.


Csütörtökön a nap első felében változóan felhős lesz az ég, legalább rövid ideig tartó napsütésre mindenhol számíthatunk. Délután délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, észak, északkeleten havas eső, hó is. Reggel -1, délután +4 fok körül alakul a hőmérséklet. A déli szél megélénkülhet. Melegfronti hatás várható.

Pénteken délig erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Nyugaton kevés, keleten több csapadék várható: a kezdeti esőt, havas esőt, egyre inkább hó váltja fel. Jelentős, megmaradó hótakaró azonban csak az ország északkeleti részén alakulhat ki. A késő délelőtt folyamán fokozatosan megszűnik a csapadékhullás, délután már csak elvétve alakulhat ki hózápor. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél. Reggel 0 fok körül, délután 0 és +5 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton a napsütés mellett erősen megnövekszik a felhőzet és elszórtan hózápor is előfordulhat. Továbbra is erős északnyugati szél valószínű. Erős lehűlés kezdődik. A csúcshőmérséklet +2 fok körül alakulhat.

Vasárnap és hétfőn szeles, hideg időnk lesz. A gyakran erősen felhős égből elszórtan kisebb havazás, hózápor is kialakul. Tartósan fagyos idő veszi kezdetét: egyre hidegebbek lesznek az éjszakák, több helyen süllyed -10 fok köré a hőmérséklet; és délutánonként is egész napos, országos fagyra van kilátás.